Roditeljstvo: Šta ne biste trebali raditi tokom ljetnih dana ako imate bebu?

Postoje stvari s kojima trebate biti vrlo oprezni kada su u pitanju bebe i topli ljetni dani.


Foto: Envato
Foto: Envato

Ljeto je jedno od najljepših godišnjih doba i djeca u njemu posebno uživaju. Kupanje je glavna aktivnost mališana tokom ljeta, ali visoke temperature zahtijevaju određene mjere predostrožnosti koje bi svaki roditelj trebalo da zna.

Ne prekrivajte kolica pelenom

Tokom toplih ljetnjih dana svaki roditelj želi da na najbolji način zaštiti bebu od sunca. Ipak, u želji da učine najbolje često se dešavaju greške, a one posebno mogu biti štetne za bebe tokom ljetnjih dana.

Prekrivanje kolica pelenom, kako bi se beba zaštitila od sunčevih zraka, može biti posebno štetna jer one nemaju mogućnost termoregulacije. Čak i ukoliko su kolica u parkiću u djelimičnom hladu, prekrivena samo pelenom ili prekrivačem od tankog muslina temperatura može dostići i do 45 °C.

Ne ostavljajte dijete u automobilu

Jeste li znali da tjelesna temperatura dvogodišnjaka može da naraste i do 40 stepeni nakon samo sat vremena provedenih u automobilu?

Ovakav šok za organizam može da dovede do toplotnog udara, kažu naučnici sa univerziteta Arizona koji su sproveli istraživanje na temperaturama između 36 i 41 stepen, kako bi utvrdili koliko brzo auto može da se zagrije.

Kod djece temperatura tijela raste 3 do 5 puta brže nego kod odraslih.

Nemojte zaboraviti da djetetu nudite vodu – redovna hidratacija djeteta je obavezna

Bebe i djeca više su sklona dehidraciji od odraslih osoba. Ukoliko je beba dehidrirala to znači da u organizmu ima manje tečnosti nego što je potrebno i to se može dogoditi ukoliko recimo mališan gubi tečnost zbog proliva, povraćanja, groznice ili pojačanog znojenja. Ukoliko se radi o blagoj dehidraciji, tečnost se brzo može nadoknaditi, međutim umjerena ili teška dehidracija može biti veoma opasna.

Ne ostavljajte bebu na suncu – zaštitite djecu od toplotnog udara i sunčanice

Tropske temperature nikome ne prijaju, a posebno ne djeci i trudnicama. U ovom period glavni neprijatelji organizma jesu sunčanica i toplotni udar. Za 10 do 15 dana boravka na godišnjem odmoru trudimo se da što više uživamo u čarima mora, reka, jezera, bazena. Ali, to može da bude i opasno.

Na visoke temperature posebno su osjetljiva djeca, a naročito bebe između šestog mjeseca i prve godine. Oni nemaju dovoljno razvijen termoregulacioni sistem. Zato savjetujemo da bebe šetate samo u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, piše Bebac.com.

Nemojte zaboraviti da redovno nanosite kremu za sunce

Dječija koža pamti sve zato je zaštitite od sunca. Ultravioletni zraci mogu trajno napraviti promjene na kožu i dovesti do bolesti. Zaštita od sunca veoma je važna i za starije, a pogotovo za djecu i bebe. Pored kreme sa visokim faktorom bebe možete zaštiti kapicama i laganom pamučnom odjećom, a boravak na suncu u toku najtoplijeg dijela dana nije prihvatljiv te ga izbjegavajte.

Dijete koje se kupa ne smije ostati bez nadzora

Svaka prevencija, edukacija o bezbijednosti djece u vodi i oko nje potencijalno može spasiti nekome život! Ukoliko je dijete nešto starije prije ulaska u vodu neophodno je sa njim razgovarati o bezbijednosti i naravno nikada ga ne ostavljajte u vodi bez nadzora.

S druge strane ukoliko je beba u pitanju, bez obzira koliko je voda plitka, nikada je ne ostavljajte bez nadzora. Čak i ako beba sjedi u sasvim malo vode, nemojte je ostaviti u vodi ni na par sekundi.