Počela isporuka besplatnih udžbenika za učenike od petog do devetog razreda

Radi se o setovima udžbenika za oko 20.000 učenika, a vrijednost ove nabavke je četiri miliona KM.


Foto: Vlada KS

Svi učenici od petog do devetog razreda javnih ustanova osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo s početkom nove školske 2022/2023. godine dobit će besplatne udžbenike, koje je osiguralo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

Distribucija udžbenika prema školama počela je danas, a da na terenu traju užurbane pripreme, kako bi đaci u septembru dobili udžbenike. Ova aktivnost provedena je i u Osnovnoj školi “Nafija Sarajlić”, a u koju se uvjerila i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.

Ona je s vrijednim osobljem ove škole razgovarala o projektu na osnovu kojeg će biti ublažen dobar dio roditeljskih briga po pitanju opremanja školaraca za novu školsku godinu.

 – Zadovoljni smo što je danas počela distribucija udžbenika koje je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS nabavilo prvi put za sve učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola, uključujući i pete i devete razrede. Danas smo u ovoj školi susreli veliku vrijednu ekipu uposlenika koji su došli s godišnjeg odmora kako bi sve pripremili na vrijeme. Ova mjera Vlade Kantona Sarajevo je naišla na veliko odobravanje, kako roditelja, tako i nastavnika u osnovnim školama. Nadam se da je ovo tek početak uspostave standarda koji građani Kantona Sarajevo trebaju očekivati od svih politika, navela je ministrica Hota-Muminović ovom prilikom.

Podsjetila je da se radi se o setovima udžbenika za oko 20.000 učenika, a vrijednost ove nabavke je četiri miliona KM.