Roditeljstvo: Ovih pet znakova pokazuju da je dijete spremno ostati samo kod kuće

Sami ste najkompetentniji za procijeniti može li vaše dijete ostati samo kod kuće.


Foto: Envato

Zakon kaže da djeca ispod sedam godina ne bi smjela ostajati sama bez nadzora, a u nekim državama svijeta, tačnije jednoj američkoj saveznoj državi, djeca ne smiju boraviti sama u kući do 14te godine!

No, vratimo se sedmogodišnjacima. Vjerujemo da se dosta roditelja ne bi odlučilo tu dobnu skupinu ostaviti samu kod kuće, no kada dijete prođe “kritičnu dob”, roditelji se mogu zapitati je li njihovo dijete dovoljno samostalno i odgovorno za veliki korak.

Također, hoće li slijediti sva pravila koja slijedi kada su odrasli u kući i hoće li izvršiti svoje dužnosti, od zadaće do drugih obaveza?

Naravno, svako najbolje poznaje svoje dijete i njegove mogućnosti te svaki roditelj ponaosob odlučuje kada je vrijeme za samostalni ostanak. Činjenica je da nećete znati je li to “pametna odluka” dok ne isprobate, a dijete bez probe neće imati priliku dokazati vam da je spremno.

Možda vam ipak možemo malo pomoći oko odluke. Pročitajte ovih pet smjernica koje će vam olakšati razmišljanje, pa onda možete krenuti na novi veliki korak ili ga odgoditi na još neko vrijeme:

Dijete se ne boji ostati samo kod kuće

Ovo je velika i važna stavka. Jer, budimo realni, nije lako ostati sam u kući ako se bojiš biti sam. Ako dijete pokazuje taj strah, odgodite sve na još neko vrijeme.

Ako vaš malac nema problema s tim, započnite oprezno. Nemojte odmah ostaviti dijete na osam sati. Pokušajte s pola sata, kada ćete odšetati do obližnje trgovine pa postepeno produžujte vrijeme ostajanja, pišu Djecjaposla.com.

Odgovorno je

Djeca koja su pokazala da su odgovorna i sposobna slijediti pravila i izvršavati zadatke, spremna su boraviti sama u kući. Velika je vjerovatnoća da će napisati svoje zadaće, pospremiti iza sebe i biti oprezna oko rukovanja određenim aparatima.

Roditelji uglavnom znaju da su to “dobra djeca” koja ne prave probleme i koja će ih obavijestiti o svakoj mogućoj vanrednoj situaciji.

Zna kako pozvati u pomoć

Naravno da se svi nadamo da će vrijeme kada je dijete samo kod kuće proteći mirno i bez problema, uvijek postoji mogućnost da se nešto dogodi. Zbog toga je važno da dijete zna koga pozvati u kojoj situaciji i da je sposobno otključati mobitel, birati broj i slično.

Brojevi roditelja i hitnih službi trebaju biti istaknuti, a dijete također treba znati kojem se komšiji može uputiti ako mu nešto hitno zatreba.

Zna kako pripremiti obrok

Ovisno o periodu koje će provesti samo, dijete bi si trebalo znati složiti nešto za pojesti bez asistencije roditelja. To također možete izvježbati prije nego se odlučite na ovaj korak.

To nešto svakako ne bi trebala biti cijela čokolada ili vrećica čipsa. Sve ovisi o mogućnostima vašeg djeteta i koliko mu vjerujete. Mnogi roditelji ne osjećaju se baš ugodno da im dijete pali šporet i pripremi si pečena jaja ali možda vi niste među njima.

Možda bi podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici, ako ju imate, za vas bila ugodnija opcija.

Savladali su osnovnu prvu pomoć

Opet, svi se nadamo kako nikad neće do nikakvih nezgoda, ali uvijek treba biti spreman i na najgore. Dakle, dijete bi se trebalo znati pobrinuti za sebe u slučaju lakših nezgoda (npr. porezotina) dok roditelj ne stigne kući.

Zato bi morali znati gdje se nalazi kutija za prvu pomoć u vašoj kući, kako otvoriti i zalijepiti flaster, čime očistiti porezotinu i kako ju previti, što primijeniti ako padneš i udariš se…

Djeca također trebaju znati prepoznati kada je ozljeda prevelika da bi se sami bavili njome i potražiti roditeljsku pomoć.