Idete na odmor sa bebom? Evo šta vam je potrebno kako bi preživjeli što manje stresa

Putovanje s bebom se može činiti kao težak izazov, ali, nasreću, postoje mali trikovi pomoću kojih će sve proći bez stresa.


Foto: Envato

Ukoliko je to moguće, isplanirajte putovanje tako da se poklopi s vremenom kada beba inače ide na spavanje. Na ovaj način ćete izbjeći nervozu i mrzovolju.

Bitno je da na odmoru pokušate imati sličnu rutinu kao kada ste kod kuće. Beba možda može spavati dva sata u krevetiću, ali to vrijeme će se skratiti na putovanju. Dijete se treba osjećati ugodno, tako da biste u automobil trebali staviti nekoliko deka i obavezno zamračiti prostor.

Ako beba ima više od šest mjeseci, možete je pokušati zabaviti tako što ćete ponijeti torbu u koju ste prethodno stavili nekoliko novih igračaka. Svakih pola sata izvadite jednu i igrajte se s njom. Sve što je novo će joj biti zanimljivo i bit će motivisana za istraživanje. Ovo je odlična distrakcija pomoću koje će biti mirna.

Ukoliko planirate ići na relativno dugo putovanje, razmislite o užinama, odnosno grickalicama. Bebama starijim od šest mjeseci biste trebali davati hranu koja neće stvoriti previše nereda u automobilu, kao što su banane, grožđice i slično.

Beba ne bi trebala biti u autosjedalici duže od dva sata, tako da biste obavezno trebali praviti pauze. Izvadite je iz sjedalice i stavite da leži kako bi se mogla protegnuti, piše Klix.ba.