Roditeljstvo: Ove stvari nikako ne biste trebali raditi kada dobijete bebu

Kada dobijete dijete svi će vam servirati savjete koje niste niti tražili.


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Majčinstvo nekome ide lagano i prirodno, nekome teže, ali nikome bez pogrešaka. No, postoje pogreške zbog kojih ćete žaliti i one zbog kojih ćete žaliti još i više. A da ne biste nakon nekoliko mjeseci ili godina razbijali glavu zbog svojih pogreški, pokušajte ih izbjeći, pišu Djecjaposla.com.

Evo što biste trebali izbjegavati raditi kada na svijet dođe beba:

Prestati slijediti svoje instinkte

Svi vam nude svoje mišljenje, od iskusne rođakinje, do nepoznate gospođe u trgovini. Tu je i internet. Svi oni, čini vam se, znaju bolje od vas, no instinkt vas vuče na potpuno drugu stranu. Poslušajte ga!

Ljudi uvijek vole misliti da su pametniji jer su nešto već prošli te da su sami mtime pokupili svo znanje svijeta. Iako je ponekad teško utišati sve te savjete i buku oko vas, pokušajte slijediti svoje srce.

Ignorirati svoju bebu

Jedan od čestih “savjeta” je da ne razmaziš svoj ubebu. Ne skači na svaki njezin plač. Nisi normalna koliko ju nosiš!

Ali…pogodi što?! To je tvoja beba, ne njihova. A plač je sam odrugi način komunikacije, a ne znak za ignoriranje. Dakle, kada vaša beba zaplače, nešto vam želi reći i osluškujte tragove koje vam šalje.

Samo pustite da drugi pričaju svoje, a vi uživajte u maženju i grljenju s bebicom.

Zanemariti zdravlje

Toliko toga imate za obaviti da ste sami sebi na dnu liste prioriteta i obaveza. Ništa ne može čekati, samo vi možete, bilo da se radi o preventivnom pregledu ili vam tijelo signalizira da nešto nije u redu. Razmislite i triput koliko je mudra odluka zanemariti sebe. Jer ako vi ne budete mogli funkcionirati, nećete se moći kvalitetno brinuti niti za svoju bebu.

Također, pobrinite se da dovoljno spavate i kvalitetno se hranite.

Ignorirati osjećaje

Imati bebu, mislili ste, bit će najsretnije razdoblje vašeg života. I onda vam nije jasno zašto ste ponekad tako nezadovoljni, rastreseni ili tužni. No, važno je priznati te osjećaje i sebi i drugima i ne skrivati ih misleći da je to nešto loše i neprirodno. Također, razgovor pomaže, kako s partnerom tako i s prijateljima ili bilo kakvom osobom od podrške.

Osjećati krivnju ako napravite nešto za sebe

Pitajte bilo koju mamu i većina njih će vam reći da se osjećaju sebično ako naprave nešto za sebe, priušte si dan odmora, izlazak ili nešto nove garderobe.

Morate si osvijestiti da biti mama ne znači zgaziti vlastitu sreću i staviti sebe na posljednje mjesto. Ponekad je u redu ići naprijed, zabaviti se i uzeti predah.