Roditeljstvo: Evo kada bi djeca trebala početi nositi sunčane naočale

Djeca također mogu razviti fotokeratitis ili takozvano "snježno sljepilo".


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Iako se nose kao modni dodatak, sunčane naočale također će zaštititi oči vašeg djeteta od jakih sunčevih ultraljubičastih zraka koje mu mogu uzrokovati probleme kasnije u životu, prenosi Sad Diego Pediatricians.

Kako objašnjavaju stručnjaci, djeca koja ne nose sunčane naočale izložena su riziku od oštećenja kože i očiju, jer su im kapci i koža oko očiju osjetljiviji i ranjiviji od kože odraslih.

Štititi oči

Oštećenja od ultraljubičastih zraka s vremenom se nakupljaju, zbog čega stručnjaci preporučuju roditeljima da što prije počnu štititi oči svoje djece od sunca, jer je tako manji rizik od razvoja budućih problema s očima. Ti problemi mogu uključivati kataraktu i makularnu degeneraciju.

Postoje i neke kratkoročne fizičke nuspojave. Često možemo vidjeti djecu s crvenim očima i mrljama koje se nazivaju pterigij, nekanceroznom lezijom koja nastaje u oku zbog dugotrajne izloženosti ultraljubičastom svjetlu. Djeca također mogu razviti fotokeratitis ili takozvano “snježno sljepilo”, prenosi Avaz.

Privremeni gubitak vida

To se događa kada se ultraljubičaste zrake odbijaju i uzrokuju privremeni gubitak vida.

Stoga razmislite o tome da vaše dijete nosi sunčane naočale tokom oblačnih dana, jer UV zrake još mogu štetiti. Srećom, dobre sunčane naočale zaštitit će kožu oko, kao i samo oko djeteta.

Vrijeme nošenja naočala

Dojenčad mlađu od šest mjeseci ne bi trebalo izlagati suncu, a kada vaše dijete napuni šest mjeseci, trebalo bi početi nositi sunčane naočale, tvrde stručnjaci. Starija djeca trebaju nositi sunčane naočale kada su vani na suncu u bilo kojem okruženju, a ako su vašem djetetu potrebne dioptrijske naočale, trebalo bi nositi i sunčane naočale s dioptrijom.