Roditeljstvo: Kako razvod roditelja utiče na djecu?

Kakve su zapravo psihološke posljedice razvoda na djecu?


Foto: Envato

Drugi roditelji smatraju da im je razvod jedina opcija. I dok svi oni uglavnom imaju mnogo briga od budućnosti svoje životne situacije do neizvjesnosti oko dogovora o starateljstvu, roditelji se najčešće ipak brinu o tome kako će se njihova djeca nositi s razvodom, prenosi bosnainfo.ba.

Ali kakve su zapravo psihološke posljedice razvoda na djecu?

Psihoterapeutkinja Amy Morin objašnjava da sve ovisi kako o djetetu, tako i o roditeljima.

Prva godina je najteža

Kao što možete očekivati, istraživanje na ovu temu otkrilo je da je djeci rastavljenih roditelja najteže tokom prve ili druge godine nakon razvoda. Kako objašnjava psihoterapeutkinja, djeca će vjerojatno doživjeti osjećaj tuge, ljutnje, tjeskobe i nevjerice zbog toga što se dogodilo. Međutim, Morin tvrdi da se većina djece gotovo u potpunosti oporavi.

– S vremenom se navikavaju na promjene u svojim dnevnim rutinama i osjećaju udobnost u životnim prilikama. Međutim, postoje i ona djeca koja se nikad ne uspiju vratiti u normalu. Taj mali postotak djece može iskusiti stalne, možda čak i doživotne probleme zbog razvoda roditelja, objašnjava Morin.

Emocionalni uticaj razvoda na djecu

Razvod stvara emocionalni nemir za cijelu porodicu, ali za djecu situacija može biti posebno zastrašujuća, zbunjujuća i frustrirajuća. Mala djeca često imaju problema shvatiti zašto odjednom imaju dva doma. Pojavljuje se briga da će ako njihovi roditelji prestanu voljeti jedno drugo, jednog dana možda prestati voljeti i njih.

Djeca u osnovnoj školi često znaju misliti da je razvod roditelja njihova krivica. Mogu se bojati da su se loše ponašali ili čak pretpostaviti da su oni učinili nešto što je rezultiralo pogoršanjem odnosa između roditelja. Kad je riječ o tinejdžerima, kod njih se najčešće javlja ljutnja zbog razvoda i promjena koje on donosi. Mogu okriviti jednog roditelja za raspad braka ili zamjerati jednom ili oba roditelja zbog naglih promjena u obitelji, tvrdi psihoterapeutkinja.