Roditeljstvo: Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva?

Sezona je prehlada, a ovo su savjeti koji vam mogu pomoći.


Foto: Envato
Foto: Envato

Sekret u disajnim putevima česta je situacija kod mališana tokom hladnih dana. To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe.

Zašto dijete zimi ima više sekreta disajnim organima?

To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe. Njima prija hladno vrijeme, ali zatvoreni prostori, u kojima boravi mnogo ljudi i djece, pogoduje njihovom širenju. To su respiratorni virusi, ima ih mnogo vrsta, a nerijetko se dešava da se slično ispoljavaju kod djece u vidu curenja nosa, kašlja, a ponekad i u brzanim i otežanim disanjem.
Skoro svi imaju jednu zajedničku karakteristiku – stvaranje sekreta (mukusa) u disajnim putevima

Da li je ovo u stvari astma?

NIJE! Astma je bolest gdje se javlja suženje disajnih puteva – bronhoopstrukcija! Kad se ove bronhoopstrukcije ponavljaju nastaje astma. Kako su pluća Vašeg djeteta čista, to znači da nema suženja disajnih puteva – bronhoopstrukcije, pa to nije astma.

Kakva je razlika između astme i bronhitisa?

Bronhitisa ima više vrsta, ali ako se bronhitisi ponavljaju i praćeni su bronhoopstukcijom onda to zapravo jeste astma. Kad se bronhitis javlja rijetko, a izazvan je nagomilavanjem sekreta u broonhijama, onda to nije astma, već virusno zapaljenje bronhija.

Može li se ovo pretvoriti u upalu pluća?

Teško – mala je šansa! Očigledno je da Vaše dijete NEMA sekret u donjim disajnim putevima, jer bi to onda bio bronhitis ili opstrukcija, ali tada pluća NISU čista! Kad se sekret dugo zadrži u bronhijama (ili bronhiolama) i NE izbaci se kako treba, postoji rizik od nastanka upale pluća – pneumonije. Ipak, ovo očigledno nije Vaša “priča”.

Da li inhalacije mogu da pomognu?

Mogu, tu nema sumnje! Iako je sekret “visoko” (u nosu, grlu i traheji – dušniku) inhalacije mogu da pomognu, čak i kod starije djece. Pogrešno se misli da su inhalatori samo za bebe – to nije tačno.

Čime da se dijete inhalira?

Za početak je dovoljno da to bude inhalacija običnim fiziološkim rastvorom (0,9% NaCl). On će pomoći da se sekret “razrijedi” i tako lakše izbaci (iskašlje ili proguta). Ovo izgleda banalno, ali je sjajan način da se pomogne djetetu.

Koliko dugo i koliko često da se sprovode inhalacije?

Tu nema striktnih pravila – tri puta dnevno, po oko pet minuta je sasvim dovoljno pa da se vidi kako će dijete reagovati. Inhalacije se sprovode PRIJE (ili između) obroka, a NIKADA poslije jela. Po potrebi se broj inhalacija se može povećati – nema opasnosti da se se pretjera, piše Mojpedijatar.co.rs.