Roditeljstvo: Kako da djetetu ne bude muka tokom putovanja?

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste spriječili mučninu kod djeteta.


Foto: Envato
Foto: Envato

Mučnina tokom putovanja se mnogo češće dešava kod djece nego kod odraslih. To može biti vrlo neprijatno i za dijete, ali i za mamu i tatu.

Baš zato, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste spriječili mučninu kod djeteta, navode stručnjaci.

Odaberite namirnice koje se lako vare

Neka gleda naprijed tokom putovanja. Ako znate da je dijete sklono mučninama tokom putovanja, najbolje bi bilo da ono sjedi na sredini zadnjeg sjedišta, jer će tako gledati naprijed. Ne bi trebalo da gleda u knjigu, telefon, jer će to samo pogoršati stanje.

Možete se igrati nekih igara zbog kojih dijete mora gledati ispred sebe, a samim tim ćete mu skrenuti pažnju i zaboravit će na mučninu.

Bolje birajte hranu koja se lako vari, umjesto začinjene. Ako jedete prije putovanja, odaberite namirnice koje se lako vare i koje ne izazivaju mučnine. Birajte nezačinjenu, suhu hranu, pahuljice, a izbjegavajte slatkiše i zaslađene napitke, jer mogu biti teški za stomak.

Svjež zrak

Otvorite prozor. Svjež zrak mnogo pomaže i zaista može spriječiti pojavu mučnine. Zagušljiv prostor ili neki jači mirisi mogu pogoršati mučninu.

Šta ako djetetu ipak bude muka?

Ukoliko ipak dođe do mučnine, zaustavite auto i odmorite se na zraku, u nekom parkiću ili prostoru koji vam je dostupan. Možete se prošetati s djetetom ili, ako mu je lakše, pustiti ga da malo legne i opusti se. Ako u blizini imate prodavnicu, možete kupiti nešto na bazi đumbira, jer je on odličan za umirivanje stomaka. Skrenite djetetove misli sa mučnine, prenosi Avaz.ba.