Nastava u Kantonu Sarajevo se odvija po cik-cak modelu?

Početak drugog polugodišta prati niz novih odluka i protokola od kojih se zamantalo i nastavnicima i đacima i roditeljima.


Foto: Envato

U Kantonu Sarajevo je počela nastava. Ali, naravno i ovaj početak prati niz novih odluka, načina, protokola, naredbi od kojih se prvog dana zamantalo i nastavnicima i učenicima i roditeljima.

Iako je 26. januara iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje navedeno kako nastava u drugom polugodištu počinje 31. januara u učionicama, uz poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, po istom modelu kao i u prvom polugodištu ove školske godine na terenu, u školama je došlo do promjena.

-U srijedu smo dobili obavijest o organizaciji nastavnog procesa kao u prvom polugodištu, a već u petak metodološko uputstvo koje nam je preko Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a proslijeđeno od Zavoda za javno zdravstvo KS-a. U tom uputstvu piše da djeca moraju gledati prema tabli kada sjede, da sjede cik-cak i da je između njih razmak metar. U našim učionicama se to ne može ispoštovati jer su nam odjeljenja brojna, od 25 do skoro 30 učenika. Odmah se sastao krizni štab škole za plan pripravnosti smanjenja rizika od širenja koronavirusa i pokušali smo naći rješenje da djeca što češće budu u školi a da ispoštujemo sve mjere, objašnjava Azra Tucaković, direktorica OŠ “Fatima Gunić” u kojoj su učenici završili prvo polugodište redovno, a od danas djeca nastavu pohađaju u tri grupe, A, B i C. Jedan dan na nastavi su grupe A i B, drugi dan u školu dolaze grupe B i C, treći dan C i A i tako u krug.

Inače OŠ “Fatima Gunić” ima oko 900 učenika, nastava završava do 16 sati i roditelji smatraju da se ovaj problem mogao prevazići.

U OŠ “Osman Nuri Hadžić” nastava se odvija redovno za 981 učenika.

– Poštujemo epidemiološke protokole i pratimo situaciju. Nismo imali povećan broj pozitivnih učenika. Za sada ne vidimo razlog da mijenjamo model odvijanja nastave, rekao nam je Sanjin Bezdrob, direktor OŠ “Osman Nuri Hadžić”, piše Oslobodjenje.ba.

Gdje cvjeta cvijeće?

I dok se školama preko noći šalju uputstva, u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje navode kako na terenu cvjeta cvijeće.

– Nastava u KS-u jutros je počela po istom modelu kao u prvom polugodištu. Ništa se od mjera nije promijenilo. U prvom polugodištu jedan broj učenika u nekim odjeljenjima slušao je nastavu online jednom sedmično. Svaka škola ima svoj krizni plan pripravnosti smanjenja rizika od širenja koronavirusa i po njemu postupa. Sigurna sam da ćemo svi pokazati odgovornost i da KS neće ići u zatvaranje, rekla je Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a.