Roditeljstvo: Kada djetetu više nije potrebno popodnevno spavanje?

Kada vašem djetetu nije potrebno popodnevno spavanje?


Foto: Envato
Foto: Envato

Kada djeca napune tri ili četiri godine, više nemaju potrebu za dnevnim odmorom. Većina djece prestane sa popodnevnim drijemkama između 3 i 5 godina, a najvažnije je osluškivati njegove potrebe i u skladu s ritmom djeteta da se organiziraju dnevne aktivnosti.

Kasno u krevet

– Kada vaše dijete više nema potrebe za dnevnim spavanjem, postaje mu teško da zaspi u uobičajeno vrijeme, kaže Elizabet Super, pedijatrica te dodaje kako će vašem djetetu trebati više vremena da zaspi, odlaziće u krevet kasnije i budit će se rano ujutru.

Također, umjesto normalne rutine koju je dijete imalo do sada, počinje da pruža otpor. Možda će izlaziti iz kreveta i stalno negodovati zbog spavanja. Osim toga, kada dijete prestane da spava preko dana, može izdržati u dobrom raspoloženju cijeli dan. Naravno, imat će uspone i padove, ali većinu vremena će imati dobru volju i dovoljno energije, pišu Bebe.avaz.ba.

Bit će raspoloženo

I bez popodnevnog odmora, dijete će dobro spavati cijelu noć i obično će se ujutru buditi raspoloženo.

– Postojat će tranzicijski period od nekoliko mjeseci, možda čak i pola godine, kada će vašem djetetu povremeno trebati dnevno spavanje, ali će u većini dana moći bez njega. Pustite ga da spava ako ima potrebu, kaže pedijatrica Super.

Međutim, dodaje, ako je vaše dijete starije od šest godina i svaki dan spava, možda je to znak da ima nedostatak sna ili poremećaj spavanja u tom slučaju treba se obratiti pedijatru.