Roditeljstvo: Do koje granice treba tolerisati napade bijesa i do kog uzrasta?

Kako treba reagovati na napade bijesa? Da li postoje posebne situacije kada treba tolerisati napade bijesa?


Foto: Envato
Foto: Envato

Sigurno ste barem jednom bili svjedoci situacije kada dijete odjednom počne da „šizi“ nasred prodavnice zahtevajući da mu majka nešto kupi, ili kada se razbijesni u parku, počne da histeriše i vrišti, da ni molbe ni oštriji ton ne mogu da ga smire.

Zbog čega čak i djeca koja nisu tome bila sklona, ponekad imaju napade bijesa i reaguju potpuno suprotno svojoj prirodi? Da li je faza inaćenja, bijesa i negativizma normalna etapa razvoja ili problem kojim se treba ozbiljnije pozabaviti, kako reagovati, da li i na koji način kazniti dete, objašnjava psiholog Milica Zarin, piše Mojpedijatar.co.rs.

– Koliko god da nam nekada dijete izgleda pametno, odgovorno ili lijepo vaspitano, ne treba da zanemarimo činjenicu da su djeca nezrela i još neformirane ličnosti, pa je sasvim normalno da ne reaguju uvijek onako kako mi odrasli mislimo da bi trebalo. Kod jako male djece do tri godine na napade bijesa i histerisanje najčešće utiču osnovne biološke potrebe, pa će dijete biti razdražljivo kada je gladno, žedno, umorno… Kada mu nešto nedostaje, osetljivije je i burnije će reagovati na svako, čak i najmanje neispunjavanje želja. Kod starije djece bijes se najčešće javlja kao posljedica frustracije, kada im se ne ispune zahtjevi za koje oni nerealno misle da se moraju ispuniti. Bijes je i posljedica djetetove potrebe da sačuva svoje samopoštovanje, a ponekad se dešava da bijesom djeca kanališu neprijatna osjećanja sa kojima ne mogu drugačije da se izbore.

U kom uzrastu je dijete sposobno da kanališe emocije i da ih ispoljava na drugačije načine?

– Nema pravila kada se govori o kanalisanju i kontroli emocija. Svjedoci smo da ni mnogi odrasli ljudi nemaju to umijeće, a kamoli najmlađi. Učenje po modelu je veoma bitan obrazac i način na koji djeca uče kako treba da se ponašaju, pa je tako i bijes vrlo često posljedica toga kako se roditelji ponašaju u kući. Mališani to vide i za čas projektuju takvo ponašanje na određene situacije koje im se događaju.

Do koje granice treba tolerisati napade bijesa i do kog uzrasta?

– Malo dijete misli da je centar svijeta i da svi drugi moraju da ispunjavaju njegove želje, tako da je zadatak roditelja da na razuman način, shodno uzrastu, objasne i pokažu djetetu da ne može sve da bude onako kako je ono zamislilo. Jako je velika greška kada roditelji ispunjavaju sve želje svom djetetu, misleći da rade u njegovu korist. Dijete u takvim situacijama samo odlučuje šta će, na primjer, jesti, obući, gdje će da ide, šta će da radi, kako će se organizovati porodično vrijeme… Roditelji koji to dozvoljavaju potkrjepljuju njegovo iracionalno uvjerenje da sve mora da bude onako kako ono želi. Sasvim je u redu da malo dijete traži ono što je zamislilo odmah i sad, ali zarad njegovog dobra roditelji moraju da ga nauče da je ponekad potrebno i sačekati, biti strpljiv da bi došlo do cilja, kao i da su mama i tata ti koji odlučuju o organizaciji života, načinu provođenja vremena, kupovini i mnogim drugim stvarima. Drugim riječima, treba naučiti djecu da tolerišu frustraciju, da ponekad rade stvari koje su manje prijatne, jer su to najčešći aktivatori bijesa. Samo tako možemo dijete pripremiti za realan svijet i pomoći mu da se pravilno razvija.

Kako treba reagovati na napade bijesa, na primjer, na opisanu situaciju u prodavnici? Šta je adekvatna kazna?

– U situaciji koju ste naveli, nema nikakve koristi da uradite bilo šta. Bijes je preplavljujuća, disfunkcionalna emocija, koja će proći sama od sebe, bez obzira na to šta vi kažete ili uradite. Greška bi bila da odmah pristanete na to što dijete traži i ispunite mu želju, jer će na taj način zapamtiti takav obrazac i koristiti ga kad god nešto bude željelo. Dakle, pustite da ga bijes prođe, ne obraćajte pažnju na to kako reaguje, a zatim poslije, kada se smiri, razgovarajte o tome šta je izazvalo takvo ponašanje. Pokušajte da shvatite uzrok takvog ispada i objasnite djetetu da ne može uvek sve biti po njegovom.

Da li postoje posebne situacije kada treba tolerisati napade bijesa, na primjer, kada još jedna beba stigne u kuću, kada se u porodici dešavaju tužne ili neprijatne situacije…?

– Pri stresnim situacijama u porodici treba imati razumijevanja za ispoljavanje bijesa, ali je opet jako bitan razgovor iz kog ćete saznati šta su okidači. Takođe, jako je važno da na bijes ne reagujete „na prvu loptu“, posebno ne vikom ili batinama, već da stavite djetetu do znanja da vam se takvo ponašanje ne sviđa.