Roditeljstvo: Da li je pametno prekrivati kolica pelenama i drugim prekrivačima?

Kako rashladiti djecu na vrućinama i da li se kolica smiju pokrivati prekrivačima?


Foto: Envato
Foto: Envato

Kako se temperature tokom vrućih ljetnih mjeseci povećavaju te je važno čuvati djecu od sunca, stručnjaci upozoravaju da prekrivanje kolica tetra pelenama i drugim prekrivalima ljeti mogu učiniti mnogo više zla nego dobro.

Stručnjaci upozoravaju roditelje da pod svaku cijenu izbjegnu prekrivanje kolica ma koliko se činilo da bebama čine uslugu.

Baš kao što ne treba bebe i malu djecu ostavljati u vrućem automobilu, ne bi ih trebalo pokrivati u kolicima jer neće biti strujanja i vrući zrak će postajati sve vrući. Naime, švedski istraživači koji su se pozabavili ovim problemom upozoravaju da prekrivanje kolicima unutar njih stvara učinak pećine.

– U kolicima postaje izrazito vruće jer se stvara učinak termosice. Cirkulacija zraka je loša, a budući da je teško vidjeti dijete ovakvo što može završiti kobno, rekao je pedijatar Svante Norgren.

Za testiranje su švedski istraživači ostavili kolica na suncu i mjerili su temperaturu. Kolica su bez pokrivanja održavala temperaturu oko 22 stepena, ali kada je dodana tanka tkanina, ispod nje se temperatura popela na 33,8 stepeni u samo 30 minuta. Nakon sat vremena temperatura unutar kolica popela se na 37,7 stepeni.

Kada je sistem regulacije temperature tijela preopterećen, osoba dobiva bolest povezanu s toplinom što će se najlakše dogoditi bebama i djeci do četiri godine.

Postoji nekoliko načina da se izbjegne korištenje prekrivala za kolica, od laganijeg odijevanja djece u labavu, laganu, svijetlu odjeću do raspoređivanja aktivnosti na otvorenom za jutarnje i večernje sate kada je obično hladnije.

Roditelji također mogu koristiti hladne tuševe, kupke, bazene i prskalice kako bi djeca bila hladna. Također, kao i odrasi, bebe, djeca i odrasli, trebaju tokom ljeta posebno paziti da piju dovoljno vode, pišu Djecjaposla.com.

Za šetnje pak pedijatri preporučuju kupovinu kolica s velikim baldahinom i uklonjivom stražnjom stranom ako se koristi krovkolica. Također se mogu koristiti i povišeni suncobrani za kolica, a kod kupnje, dobro je birati i svjetlija kolica.