Roditeljstvo: 10 porodičnih aktivnosti za uživanje u proljetnim danima

Uživajte u proljeću i provedite što više vremena na otvorenom sa vašom djecom, a ovo su neke od aktivnosti koje možete sprovoditi.


Foto: Envato

Proljeće je mnogima omiljeno godišnje doba, a kada pogledate sve te boje i osjetite sve te mirise, nije teško niti zaključiti zašto. Kada zima odmahne svojom hladnom rukom i dopusti prirodi da se probudi, vjerovatno ste već spremni za izazove na otvorenom, s klincima.

Evo šta možete isprobati ovog proljeća:

Promijeniti boju cvijeću

Foto: Envato

Jeste li ikada pokušali napraviti cvijeće u boji koju želite? Isprobajte s djecom ovaj jednostavan eksperiment za koji su vam potrebne tri obične teglice, boja za hranu i cvijeće s bijelim laticama. Napunite teglicu vodom i u nju dodajte boju za hranu. stavite svijeće u vodu te posmatrajte promjenu boje na laticama, pišu Djecjaposla.com.

Održite piknik na otvorenom

Foto: Envato

Jedete za stolom tokom cijele godine, a vaša djeca sigurno i tako vole pripremati piknik za svoje lutke. Ovaj put, pripremite piknik za sebe – a djecu angažujte oko pakiranja hrane u košaru, odabira i slično. Piknik dekicu pod ruku te izaberite neku lijepu livadu ili izletište te uživajte u obroku na otvorenom.

Napravite zmaja – i isprobajte ga, naravno

Foto: Envato

Zmajevi su uvijek zabavni, a sama izrada, bojenje i ukrašavanje zabavit će djecu na neko vrijeme. Kako napraviti? Pronađote tutorijal na Youtubu. Sada vam samo još preostaje pričekati malo vjetra da isprobate svoju kreaciju.

Zgrabite krede i postanite umjetnici

Foto: Envato

Djeca vole crtati, a s dolaskom ljepših dana mogu postati i ulični umjetnici. Debele krede za crtati po vani idealne su upravo za tu prigodu. Uljepšajte prvi slobodni komad asfalta koji vidite.

Istražujte životinjske tragove

Nakon kišovitih dana zaputite se u obližnju šumu i postanite pravi istraživači. Traženje i prepoznavanje životinjskih tragova u blatu djeci će biti vrlo zabavno, ali i poučno te nešto sasvim drugačije ako to radite po prvi put. Osim što provodite vrijeme na svježem zraku, učite i raspravljate o životinjama.

Posadite nešto

Foto: Envato

Proljeće je vrijeme idealno za sadnju. Odaberite cvijet, povrće ili neko začinsko bilje te se “bacite” na vrtlarenje. Oslikajte teglu za cvijeće, posijte sjeme te zadužite najmlađe za redovno zalijevanje.

Skupljate i oslikajte kamenje

Foto: Envato

U šetnji prirodom skupite lijepo, srednje veliko kamenje koje kod kuće možete ukrasiti akrilnim bojama ili temperama. Naslikajte što god vam padne na pamet, a na kamenju možete ispisati i poruke. Tako oslikano kamenje ostavite po parkovima i gradskim vrtovima, mnogima će biti pravi doživljaj naći takvo neočekivano umjetničko djelo, a možda krenu i širiti ovu ideju.

Čitajte knjige i slikovnice inspirirane proljećem

Foto: Envato

Čitanje je preporučljivo u svakom godišnje doba, ali u proljeće čak možete čitati na otvorenom, na balkonu, parku, plaži. Ovo godišnje doba je zbog buđenja prirode piscima i vrlo inspirativno, pa iskoristite priliku i poučite najmlađe sve o čarima najzelenijeg doba godine uz prigodnu slikovnicu ili knjigu. Na primjer, “Kako je Jabuka otkrila proljeće”.

Izradite hranilicu za ptice

Foto: Envato

Hranilice za ptice mnogi možda povezuju sa zimom, no zrnevlje i voda dobro će doći pticama tokom cijele godine. Još jedan dobar način za provesti vrijeme na otvorenom te razvijati spretnost i grubu motoriku.

Postavite “umjetnički” sto i blatnu kuhinju u dvorištu

Ako imate dvorište ili vrt, vrijeme je da neke aktivnosti preselite na otvoreno. Stari sto izvrsno će poslužiti za slikarske i kiparske aktivnosti, a uz malo mašte, starog suđa i blata, nastat će i vrhunski kulinarski specijaliteti ukrašeni svime što se u prirodi može pronaći.