Ove divne rascvjetane hrenovke oduševit će vaše mališane izgledom, ali i okusom.
Sastojci (za 9 osoba):
- 500 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 kvasac instant
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 250-300 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 9 hrenovki (500 g)
ZA PREMAZ
- 1 jaje
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 2 mlada luka
ZA POSIPANJE
- 2 kašičice sezama
Priprema
- U posudu dodajte brašno, kvasac, šećer, so, jaje i toplo mlijeko te izradite tijesto.
- Dodajte otopljeni maslac i ponovo zamijesite. Tijesto mora biti glatko i odvajati se od stijenke posude.
- Tijesto prekrijte i ostavite na toplom da se volumen udvostruči (30-45 minuta).
- Dignuto tijesto premijesite i podijelite na devet jednakih loptica. Svaku lopticu premijesite i ostavite da se malo odmore.
- Uzmite po jednu lopticu i razvaljajte je u kvadrat širine hrenovke.
- Hrenovku umotajte u tijesto i prerežite četiri puta na jednake veličine. Pazite da tijesto ne prerežete skroz do kraja.
- Uzmite prvi i zadnji kraj te prebacite jedan preko drugog.
- Presječene krajeve okrenite prema gore (da se vide hrenovke). Preostala tri kraja ostanu na mjestu, samo ih preokrenite, tako da se vide hrenovke. Na kraju dobijete oblik cvijeta.
- Cvjetove složite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite na toplom oko 20 minuta da se tijesto digne.
- Cvjetove premažite pripremljenim premazom i pospite sezamom.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta do zlatne boje, piše Coolinarka.
Premaz
Umutite jaje s maslinovim uljem, a mladi luk narežite na tanke kolutiće.