Mamina kuhinja: Napravite hrenovke u tijestu koje će oduševiti vaše mališane

Ovaj obrok djeca mogu ponijeti u školu kao užinu.


Foto: Coolinarka

Ove divne rascvjetane hrenovke oduševit će vaše mališane izgledom, ali i okusom.

Sastojci (za 9 osoba):

  • 500 g pšeničnog glatkog brašna
  • 1 kvasac instant
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 250-300 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 9 hrenovki (500 g)

ZA PREMAZ

  • 1 jaje
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 2 mlada luka

ZA POSIPANJE

  • 2 kašičice sezama

Priprema

  1. U posudu dodajte brašno, kvasac, šećer, so, jaje i toplo mlijeko te izradite tijesto.
  2. Dodajte otopljeni maslac i ponovo zamijesite. Tijesto mora biti glatko i odvajati se od stijenke posude.
  3. Tijesto prekrijte i ostavite na toplom da se volumen udvostruči (30-45 minuta).
  4. Dignuto tijesto premijesite i podijelite na devet jednakih loptica. Svaku lopticu premijesite i ostavite da se malo odmore.
  5. Uzmite po jednu lopticu i razvaljajte je u kvadrat širine hrenovke.
  6. Hrenovku umotajte u tijesto i prerežite četiri puta na jednake veličine. Pazite da tijesto ne prerežete skroz do kraja.
  7. Uzmite prvi i zadnji kraj te prebacite jedan preko drugog.
  8. Presječene krajeve okrenite prema gore (da se vide hrenovke). Preostala tri kraja ostanu na mjestu, samo ih preokrenite, tako da se vide hrenovke. Na kraju dobijete oblik cvijeta.
  9. Cvjetove složite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostavite na toplom oko 20 minuta da se tijesto digne.
  10. Cvjetove premažite pripremljenim premazom i pospite sezamom.
  11. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta do zlatne boje, piše Coolinarka.

Premaz

Umutite jaje s maslinovim uljem, a mladi luk narežite na tanke kolutiće.