Roditeljske nedoumice: Zašto moje dijete liže sve oko sebe?

Sigurni smo da i vi svakodnevno govorite "Ne", "Nemoj", "Izvadi to iz usta"... Zašto djeca imaju potrebu da ližu stvari oko sebe i kako da ih odviknete od toga?


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dok ne postanete roditelj, zaista niste svjesni koliko puta imate obavezu u toku dana da kažete – ne, nemoj, prestani, stani, ostavi to.

U suštini, dok vi vidite potencijalnu opasnost, vaše dijete vidi zanimaciju.

“Ne liži svoje patike”, “ne stavljaj prljave prste u usta”, “ne treba da te zanima kakvog je ukusa pod u ljekarskoj ordinaciji”, sve su to rečenice koje pređu preko roditeljskih usana. Mnoge starije generacije reći će vam da se opustite i da je to dobar način da dijete izgradi imunitet. Donekle su u pravu, ali zašto je baš lizanje stvari i njihovo stavljanje u usta način da vaš mališan koji više nije beba otkrije svijet oko sebe?

Zašto dijete liže i stavlja stvari u usta?

Uopšteno, mališani su po prirodi znatiželjni. Lizanje stvari i stavljanje manjih predmeta u usta je jedna od načina da upoznaju svijet oko sebe. Dok su vrlo mali oni koriste vijerno sva svoja čula kako bi što bolje saznali šta je pred njima. Sve vole da dodirnu, pomirišu, vide, ali i da stave u usta. Iako vam se od takvog ponašanja vjerovatno diže kosa na glavi jer razmišljate u pravcu bakterija, treba da znate da takvo ponašanje nije neobično i da će vremenom proći. Lizanjem predmeta djeca dobijaju jedinstvene senzorne informacije o ukusu i teksturi predmeta. Kraće rečeno – to je djetetov način da shvati svijet oko sebe, piše Yumama.

Da li je takvo ponašanje opasno po dijete?

Lizanje predmeta ili njihovo stavljanje u usta, samo po sebi nije opasno, pod pretpostavkom da je dijete dovoljno veliko i da ih neće progutati. Međutim dijete na ovaj način više dolazi u dodir sa bakterijama i prljavštinom u svom okruženju. Ne bi trebalo da zažmirite pred djetetovim pokušajuma da “upozna svijet” na svoj način, ako posegne za nečim što je oštro ili otrovno.

Kako da navedete dijete da se oslobodi te navike?

Obično kada viknete “ne liži to” ili “izvadi to iz usta”, to vam donosi trenutnu pobjedu. Međutim to nije dugoročno rješenje. Pedijatri savjetuju da angažujete druga djetetova čula kada primijetite da je raspoložen za istraživanje. Ponudite im kinetički pijesak, akrilne boje i papir, muzičke instrumente ili im napravite mali poligon koji mogu da prelaze.

Takođe kada ste van kuće, obratite se djetetu rečima “kako bi još mogli da iskoristimo taj predmet, osim što ga možemo staviti u usta?”. Postaknite djetetovu maštu. Osim toga uvijek djetetu možete dati jestive stvari za – istraživanje.