Roditelji zbog epidemije počeli cijeniti učitelje više nego ikad

Nakon što su iskusili njihov posao “na svojoj koži” roditelji su počeli više cijeniti učitelje.


Nedavne ankete pokazuju kako su roditelji počeli cijeniti učitelje više nego ikad. Kada je epidemija COVID-19 virusa započela, svi smo “otišli” na online školovanje. Da je bilo lako nešto što pripada školskim klupama prebaciti “na daljinu”, nije.

Svako je morao nositi svoj dio tereta. Roditelji, zatečeni u novonastaloj situaciju, učenici koji su se borili s novim načinom učenja i savladavanja gradiva, učitelji koji su sve morali pripremati u rekordnom roku…

Mame i tate su možda imali ponajviše toga za ponijeti na svojim leđima. Neki su morali ostati kod kuće zbog djece te također raditi na daljinu. Usput su se morali pobrinuti i da dijete obavi svoje zadatke i usvoji gradivo, napiše zadaću…U tim su trenutcima doživjeli prosvjetljenje, tvrdi studija, zi shvatili zašto nisu odabrali karijerni put učitelja, pišu Djecjaposla.com.

Jer biti učiteljem možda i nije baš tako lako kao što se na pravi pogled činilo. A kako početi više cijeniti učitelja nego kad “osjetiš njegov posao na svojoj koži”?

Nakon online škole sve provedene ankete ukazuju na to da se nivo poštovanja prema njima znatno podigao među roditeljskom populacijom.

U jednom online istraživanju u kojem je sudjelovalo preko 2000 roditelja, 82 posto priznalo je kako je počelo više cijeniti rad prosvjetnih djelatnika nakon što su neko vrijeme “koračali u njihovim cipelama”. Također visokih 81 posto roditelja smatra kako su učitelji dali najviše od sebe u toj situaciji te kako su se u njoj jako dobro snašli.

I kao da to nije dovoljno potpore, 84 posto roditelja čvrsto vjeruje kako je učiteljima trebala biti omogućena još bolja podrška i još dodatnih resursa kako bi svoj posao na virtualnim platformama mogli još bolje obavljati.

Stručnjaci smatraju da se taj veliki preokret dogodio jer su roditelji spoznali kako uči njihovo dijete i kako se u stvari snalazi u obrazovnoj ustanovi te koliko mu je potrebno da usvoji nova znanja i vještine. A mnogi su se, blago rečeno, iznenadili.

U istoj anketi 45 posto se roditelja požalilo kako im je najteže bilo naći mjesto na kojem će dijete moći imati neometanu online nastavu i izvršiti sve svoje obaveze. No, također su priznali da su, zahvaljujući “učenju na daljinu”, imali prilike provesti više vremena sa svojom djecom što je nekima bilo pravo zadovoljstvo.