Roditelji u Danskoj ostavljaju bebe da spavaju vani i tvrde da imaju čvrst razlog

Navike i tehnike roditeljstva razlikuju se od zemlje do zemlje. Pa tako, u Danskoj i ostalim zemljama Skandinavije, jedna od njih ogleda se u tome što roditelji svakodnevno ostavljaju svoje bebe vani u kolicima kako bi spavale na svježem zraku.


Iako vam možda zvuči suludo, ostavljena kolica s bebom unutar njih mogu se vidjeti širom Danske, bez obzira na vremenske prilike.

Ima ih u dvorištima, parkovima, ispred restorana, kafića, trgovina… jednostavno – svugdje gdje se okrenete. Tamo čak možete naći i “parking mjesta” za kolica, a sve je potvrdio i viralni snimak jedne korisnice TikToka koja je objasnila o čemu je riječ.

Naime, Danci ovo rade kako bi njihove bebe više boravile na svježem zraku. Naravno, roditelji se nalaze u neposrednoj blizini svoje djece, ili koriste monitore kako bi ih mogli nadgledati, no čvrsto vjeruju da spavanje vani krije brojne prednosti.

@annieineventyrland

♬ Barbie Girl – Aqua

Navode kako je ono dobro za imunološki sistem te smanjen rizik od kašlja, prehlade i infekcije izgradnjom prirodnog imuniteta, kao i za smanjenje broja mikroba s kojima bi bebe došle u dodir u zatvorenom prostoru.

Godine 1926. islandski ljekar David Thorsteinsson, sugerisao je da je spavanje vani dobro za bebe, predloživši roditeljima da ušuškaju svoje bebe i ostave ih u kolicima čak i na nižim temperaturama. Također, roditelji tvrde da njihova djeca dulje i dublje spavaju kad su vani i zbog smirujućih zvukova prirode.

Ista korisnica TikToka pokazala je i kako priprema svoju bebu za jedan ovakav “izlet”, tačnije kako je odjene i zaštiti od hladnoće.

I dok je ovo velika pogodnost i za roditelje kojima treba malo vremena nasamo, mnogi su priznali kako ništa slično ne bi smjeli uraditi u svojoj zemlji.

@annieineventyrland

♬ IDORU – Grimes

– Luksuz koji si mogu priuštiti samo sigurne zemlje, napisala je jedna korisnica.

– Ne osjećamo se sigurnim u Americi ni kada trebamo poslati djecu u školu, a kamo li ovo, dodala je još jedna.

– To je nevjerovatno.. U našoj zemlji bismo otišli u zatvor da smo ovo učinili, još jedan je komentar, koji je istinit. Naime, dok je skandinavskim zemljama ovo uobičajeno, žena iz Danske koja je 1997. na ovaj način ostavila bebu ispred restorana u New Yorku, provela je 36 sati u zatvoru nakon što je uhićena zbog ugrožavanja djeteta.

Sve u svemu, Danska je zemlja s niskim stopama kriminala. Njihovo Ministarstvo za socijalna pitanja i starije građane izvijestilo je o samo 97 otmica djece u dobi od 0 do 16 godina, dok ovu zemlju svrstavaju u drugu najsigurniju na svijetu.

To je vjerovatno i jedan od razloga zašto upravo Danci spadaju i među “najsretnije ljude” koji hodaju ovom planetom.