Roditelji škole u BiH šokirani cijenama školskih izleta: “Mogli su im dati bar sendvič”

I sami učitelji pričaju da im je bilo neprijatno prenijeti roditeljima koliko trebaju platiti izlet.


Foto: Envato
Foto: Envato

Uoči kraja školske godine aktuelni su jednodnevni izleti đaka u okolini Banjaluke, za koje treba platiti i više od 20 KM. Roditelji su, malo je rečeno, ogorčeni ovim cijenama, u koje je uglavnom uključen samo prijevoz.

Tako izleti u Jaružane, na Slatini, i na Borje koštaju po 25 KM, a do manastira Gomionica i Kozare treba platiti 20 KM. Djeca nose svoju užinu od kuće.

I sami učitelji pričaju da im je bilo neprijatno prenijeti roditeljima koliko trebaju platiti izlet, pogotovo jer dosta njih ima dvoje i više školaraca.

 – Svi su roditelji u razredu baš ljuti na ovu nepravdu. Na sve to, još moramo djeci pakovati i užinu. Pa, mogli su im bar obezbijediti sendviče i vodu. Igraju na naše emocije prema djeci, jer niko neće da mu dijete ispašta i ne ide na izlet s drugovima, negoduje majka koja se javila redakciji Srpskainfo.

Roditelji smatraju da ni poskupljenje goriva ne može opravdati nerealno visoke cijene školskih izleta.

 – Cijene su nelogične i u poređenju s komercijalnim cijenama prevoza. Ni redovna autobuska karta ne košta 20 KM, a ovdje se radi o grupi učenika, pa gdje je popust na toliki broj putnika?! Sami da organizujemo izlet na Banj brdo, trebali bismo platiti samo jednu marku za prevoz Banj busom, govori otac dvoje školaraca.

Ipak, ima i roditelja koji su složno odustali od skupih izleta, pa će djeca pod budnim okom učiteljica dan provesti u parku “Mladen Stojanović”. Manje je bitna lokacija, kažu, najvažnije je da se đaci druže, a njima će sigurno svuda biti lijepo.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen pojašnjava roditeljima da škole moraju ispoštovati propisane procedure za organizaciju izleta, a cijene su stvar tržišta.

 – Da može škola direktno da ugovara izlete, ja bih kao direktor to dogovorio, regulisao samo prevoz, ali mi ne možemo tako raditi. Imamo propisanu proceduru, i nama je isto kada organizujemo izlet na jedan dan ili put u Španiju. Agencije nama dostave ponude na traženu destinaciju i mi biramo najpovoljniju, ističe Popržen.

Teško je udovoljiti svim ljudima, kaže on, i šta god da uradite nekom ste krivi.

 – Ljudi porede koliko je karta do Prijedora i nazad i mjere po tome cijenu izleta. Nije to isto. Za jednodnevni izlet mora se raditi tehnički pregled autobusa, iako se, na primjer, djeca svakodnevno voze istim autobusima na međugradskim linijama. Vanredni tehnički pregled ne smije biti stariji od 24 sata i košta 100 KM. To je dodatni teret za agenciju, a pri tome cijeli taj dan su im ‘zarobljeni’ vozač i autobus. Ko organizuje izlete hoće i da zaradi, napominje Popržen.

Najviše su, govori, traženi izleti u Mlinsku rijeku, gdje samo ulaz košta sedam maraka.

 – Ima škola koje nisu organizovale ništa. Onda roditelji protestuju zbog toga što njihova deca nisu nigdje bila, zaključuje Popržen, piše Radiosarajevo.