Roditelji, pročitajte ovu kratku priču prije nego što razmazite djecu

Jednog dana pojavio se maleni otvor na čahuri. Čovjek je to nekoliko dana čekao i sada je sjeo i gledao kako se leptir satima muči da bi izvukao svoje slabašno tijelo kroz taj maleni otvor. Onda je leptir stao. Činilo se da ne može dalje i da odustaje.


StockSnap / Pixabay

Zato je čovjek odlučio pomoći malenom i nemoćnom leptiru: uzeo je makazice i razrezao čahuru i leptir je s lakoćom izašao. Ali je imao krhko tijelo i smežurana krila, prenosi decijaplaneta.rs.

Čovjek je nastavio posmatrati leptira, očekujući da će se svakog trenutka krila otvoriti, povećati i raširiti kako bi podržala leptirovo tijelo i osnažila ga. Međutim, ništa se nije dogodilo! Leptir je čitav svoj život proveo puzeći okolo sa slabašnim tijelom i nerazvijenim krilima. Nikada nije poletio.

Čovjek, uprkos svojoj ljubaznosti i dobrim namjerama, nije razumio da je poteškoće kroz koje je leptir morao proći izlazeći iz čahure, dio njegovog života i stvaranja. One su tu kako bi krv iz tijela leptira potekla u krila i da bi, kad se oslobodi čahure, bio spreman da leti.

Isto je i sa djecom. Ako ih previše štitimo i radimo za njih stvari koje bi trebalo da urade sami, ne činimo im time uslugu. Na taj način ih pripremamo za život u kojem neće morati da se trude i bore da bi uspjeli. A mali je broj djece koju takav život čeka.

(Školski.ba)