Kako zapravo reagovati kad dijete dobije lošu ocjenu u školi

Loše ocjene događaju se zbog bezbroj razloga - bilo da se radi o tjeskobi oko pisanja testa, manjku koncentracije zbog nečeg drugog u djetetovom životu ili jednostavno zbog nedovoljnog učenja. Mama i učiteljica podijelila je nekoliko savjeta za roditelje kako reagovati u toj situaciji


masterstudio / Pixabay

Bez obzira radi li se o malom testu iz matematike ili velikom testu iz historije – nikada nije zabavno kada dijete dobije lošu ocjenu. Iako se možeš osjećati ljuto, tužno, razočarano ili frustrirano zbog djetetove ocjene, imaj na umu kako dijete najvjerojatnije i samo prolazi kroz iste osjećaje uz dodatnu nervozu i tjeskobu što doma mora reći svoju lošu ocjenu, prenosi miss7mama.24sata.hr.

Roditelji su često pomalo izgubljeni oko toga kako najbolje reagovati o ovakvim situacijama, ali ono najvažnije je zapamtiti da ne bi trebali pretjerivati u svojoj reakciji.

Djeca dobiju lošu ocjenu iz bezbroj razloga – bilo da se radi o stresu i tjeskobi oko pisanja testa, manjku pažnje ili koncentracije zbog nečeg drugog što se događa u njihovom životu ili jednostavno zbog nedovoljnog učenja. Međutim, ono što želiš je pomoći djetetu identificirati uzrok svog neuspjeha.

Jednom kada razgovaraš s djetetom i ono shvati zbog čega je dobilo lošu ocjenu – možeš mu pomoći doći do rješenja koje će spriječiti ponovno dobivanje loše ocjene, poput toga da dijete krene na instrukcije ili se nauči vještine nošenja s tjeskobom.

Pomaganjem djetetu da dođe do rješenja umjesto trenutnog gubljenja staloženosti – dijete će znati da ste zajedno u timu, da ti može vjerovati i da mu želiš pomoći da uspije.

Mama i učiteljica Meg Evans podijelila je još neke korisne savjete za roditelje u ovoj situaciji:

1. Nemoj se naljutiti ili pokazati razočarenje

Lakše je reći nego napraviti, ali nijedno neće pomoći situaciji. Ne možeš promijeniti ono što se dogodilo, možeš samo ići prema naprijed s pozitivnom i konstruktivnom podrškom. Ako je dijete zbog loše ocjene jako tužno, agresivno ili ljuto, pokušaj ublažiti situaciju i pomoći mu shvatiti kako prošlost ostaje u prošlosti te da je sada važno fokusirati se na budućnost.

2. Ne upoređuj rezultate testa svog djeteta s drugima

Sve što uspoređivanje može donijeti je manjak samopouzdanja i negativne osjećaje prema onima s kojim ga uspoređuješ. Uvijek savjetujem roditeljima da ne uspoređuju dijete ni sa kime u razredu, a posebno ne s bratom ili sestrom. Roditelji trebaju razumjeti da je svako dijete individualno, drugačije i ima drugačije prednosti i mane. Biti uspoređivan muka je za nas odrasle, a kamoli za djecu u razvoju, koja su osjetljiva te još uvijek pronalaze sebe.

3. Slavi uspjeh

Bez obzira koliko mali uspjeh bio, primjerice trojka iz sljedećeg testa umjesto ponovne jedinice – daj djetetu do znanja kako si ponosna na poboljšanje koje je napravilo slavljenjem njegovog uspjeha. To će pomoći djetetovom samopouzdanju i daljnjoj motivaciji te pojačati činjenicu da si ovdje za njega i da ćeš ga uvijek podržavati. Korak po korak do uspjeha!

4. Prati djetetov napredak

Koje god odluke da donesete zajedno, važno je pratiti kako dijete napreduje. Kao roditelj, ne samo da možeš pomoći djetetu da se oporavi od školskih neuspjeha već ga možeš pripremiti na buduće situacije i faze u njegovom životu.

(Školski.ba)