Roditelji, ovo su rečenice koje bi učitelji uputili svim mamama i tatama

Učitelji otkrili šest rečenica koje bi uputili svim mamama i tatama.


Foto: Brightside
Foto: Brightside

Odnos roditelja i učitelja važan je dio djetetova školovanja, a otvorena komunikacija ključ je stvaranje kvalitetnog i sigurnog okruženja u kojem dijete može napredovati.

Ipak, neke istine učitelji teško izgovaraju jer strahuju da će se roditelji uvrijediti. Učitelji za BellyBelly pišu o šest rečenica koje bi poručili svim roditeljima školaraca, prenose Roditelji.story.hr.

Vaše dijete ne treba stalne pohvale

Foto: Envato
Foto: Envato

Pohvale su važna komponenta u odgoju snažne i samopouzdane djece, ali u nekim situacijama pohvale djeci mogu štetiti.

Ako djecu svakodnevno hvalite za sve što naprave, doći će vrijeme kad će se morati suočiti s realnošću u kojoj je neko bolji od njih ili nešto nisu napravili kako treba, najčešće već u školi. Tada će se morati suočiti s tim da nisu uvijek u svemu dobri.

Podržite svoju djecu i hvalite ih kada to zaista zaslužuju, ali ih naučite da će neko biti bolji od njih ponekad i da je to sasvim u redu.

Umjesto da im stalno govorite kako ste ponosni na njih, radije ih učite da budu ponosni na sebe i da odobrenja ne traže u drugima već u sebi.

Ne kritizirajte stalno svoje dijete

Foto: Envato
Foto: Envato

Da bi bilo uspješno, dijete ponekad mora riskirati i znati da je u redu izgubiti. Roditelji perfekcionisti često postavljaju previsoku ljestvicu pred svoju djecu, što nije uvijek loše, ali je važno da su ta očekivanja realna.

Djeca trebaju s vremena na vrijeme izlaziti iz svoje zone ugode te isprobavati nove stvari bez da ih se stalno kritizira za neuspjeh. Pogreške su važne jer iz njih učimo.

Sve što vam dijete kaže ne mora biti istina

Foto: Envato

Kad bi učitelji povjerovali u sve što djeca govore o svojoj porodici, ko zna kakvo bi mišljenje o vama imali. Isto vrijedi i za roditelje. Uvijek postoje dvije strane iste priče, a djeca ponekad priču vole podebljati izmišljenim detaljima kako bi je učinila zanimljivijom ili vole izostaviti važne informacije.

Uvijek poslušajte što vam dijete želi reći i pokušajte saznati više o situaciji, pogotovo ako su djeca uzrujana. Ako vas brine nešto što se dogodilo u školi, razgovarajte o tome s učiteljem. Mogli bi se iznenaditi kad saznate što se zaista dogodilo.

Dijete radi ono što vi radite, a ne ono što govorite

Foto: Envato
Foto: Envato

Vi ste, kao roditelj, svom djetetu najveći učitelj života. Promatraju vas od najmlađe dobi i oponašaju vas.
Budite društveno odgovorni, poštujte sebe i druge, ne prekidajte druge dok govore, budite empatični i dobronamjerni kako bi dijete od vas naučilo što je poželjno ponašanje.

Domaća zadaća je za djecu, ne za vas

Svi roditelji žele da su im djeca uspješna, a gledati ih da se s nečim bore, može biti frustrirajuće. Ta je frustracija razlog zašto roditelji često imaju potrebu uskočiti i pomoći djeci sa zadaćom ili projektom za školu.

Učitelji ističu kako je važno da se dijete samo izbori s tom situacijom jer će tako razvijati vještine rješavanja problema kao i graditi strpljenje. Budite podrška djetetu, ohrabrite ga, ali nemojte umjesto njega obavljati zadatke jer mu tako šaljete poruku da je nesposobno.

Vaše je dijete samostalnije no što mislite

Ponekad se čini da je lakše i brže obaviti neke stvari samostalno nego čekati da ih dijete napravi no tako mu oduzimate priliku za učenje vrijednih životnih vještina.

Školarci mogu sami pripremati i pakirati svoje užine, istraživati Internet i knjižnicu za potrebe školskih projekata. Mogu pospremati svoju sobu i pomoći vam s kućanskim poslovima.

Dati svom djetetu priliku za pokazivanje samostalnosti najbolji je kompliment koji mu možete dati jer to pokazuje da vjerujete u njega.