Roditelji, evo šta se događa s mozgom djeteta dok igra videoigrice

Psihologinja ima savjete za roditelje koji su zabrinuti zbog navika igranja videoigara svog djeteta.


Foto: Envato
Foto: Envato

Videoigre mogu imati negativan učinak na um djeteta ako ih igra predugo i prečesto. Prema neuroznanstveiku dr. Deanu Burnettu, videoigre pružaju previše stimulacije.

 – Prednji režanj mozga dobro reagira na to. Zato su videoigre zanimljive, ali to također znači da bi se djeca mogla pretjerano uzrujati kad ne ide kako planiraju. Videoigre potiskuju negativne emocije, a ti osjećaji mogu eruptirati kao ljutnja, tvrdi.

Ističe i da videoigre mogu smanjiti pamćenje. Budući da su zanimljive, djeca će pamtiti detalje, ali studije su pokazale da prekomjerna upotreba ekrana i uređaja može blokirati druga sjećanja.

 – Na primjer, ako vaše dijete inzistira na igranju igara tokom putovanja, vjerovatno se neće sjećati nekih događaja, što mu uskraćuje iskustvo povezivanja s porodicom. To je također štetno za učenje, kaže dr. Burnett.

Osim navedenog, mozak djeteta u razvoju još uvijek uči razlikovati stvarno od nestvarnog. Videoigre zbunjuju taj proces, prenosi Index.

 – To znači da dijete neće razmišljati o kupnji dodataka za igre. Neće shvaćati da se radi o stvarnom novcu njegovih roditelja. Ili, još gore, neće promisliti o komunikaciji s opasnim strancem koji djeluje prijateljski, dodaje naučnik.

Psihologinja Emma Kenny ima savjete za roditelje koji su zabrinuti zbog navika igranja videoigara svog djeteta.

 – Ako se dijete uznemiri kad mu kažete da prestane igrati, odmah napravite strogi raspored kada su igre dozvoljene i uključite pauze. Ako primijetite da ga igre ometaju u učenju, dopustite ih tek kada je napisana domaća zadaća. Ako je djetetu stalo jedino do videoigara, napravite raspored sedmičnih aktivnosti koje uključuju vrijeme koje će provoditi s vama, prijateljima i na otvorenom, predložila je.