Općina u BiH obezbijedit će udžbenike za sve učenike od I do IV razreda osnovnih škola

Za prvačiće čiji roditelji nisu zaposleni će otići i korak dalje i osigurati im sve za opremanje školaraca.


Foto: Vlada KS

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić najavio je da će Općina Stari Grad Sarajevo obezbijediti udžbenike za učenike od I-IV razreda osnovnih škola, a za prvačiće čiji roditelji nisu zaposleni će otići i korak dalje i osigurati im sve za opremanje školaraca.

Istovremeno, načelnik Hadžibajrić je uputio oštru kritiku Ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo i ministrici Naidi Hota – Muminović zbog nepostojanja bilo kakve koordinacije i dosljednosti u radu, te prebacivanja svojih obaveza na druge nivoe vlasti.

 – Ne samo da je obaveza Ministarstva odgoja i obrazovanja da izvršava sve poslove u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, nego je u ovom slučaju direktna krivica ministrice Hota-Muminović za neuređeno stanje i konfuziju koja je nastala po pitanju nabavke udžbenika na nivou općina, naveli su iz Općine Stari Grad.

Kada je Minstarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo donijelo odluku o nabavci udžbenika za učenike od V do IX razreda, općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću obratio se vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Husein Holjan (NBL/NES) inicijativom da općinski načelnik obezbijedi sredstva za nabavku udžbenika i ostalim učenicima (I-IV razred).

 – Uz uvažavanje vijećnika Holjana za njegove dobre namjere, ističemo da je ovakva inicijativa trebala poteći od resorne ministrice od koje smo očekivali da barem organizuje sastanak sa načelnicima općina i predloži nabavku udžbenika. Ovako, resorno ministarstvo i kompletna Vlada Kantona Sarajevo djeluju kao ‘raštiman orkestar’ gdje se ne zna ko šta radi i nema nikakve koordinacije sa lokalnim nivoom vlasti. Nećemo dozvoliti da se nama prebacuje krivica za diskriminirajući odnos prema učenicima samo zato što drugi ne rade svoj posao i svjesno dovode u ovakav položaj općine i načelnike koji nisu iz istih političkih opcija, poručili su iz Općine.

Također, mišljenja su da polovična rješenja koja nudi resorno ministarstvo samo unose zabunu među građane i stvaraju jaz među roditeljima i djecom.

Kako bi učenici u Starom Gradu imali isti tretman kao i u drugim općinama, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić donio je odluku o preusmjeravanju budžetskih sredstava i nabavci udžbenika od I-IV razreda.

Istovremeno, Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić opredijeljeni su da maksimalno pomognu roditeljima koji ne mogu sami opremiti djecu za školu.

Analizom stanja na terenu, utvrđen je broj djece u Starom Gradu koja kreću u prvi razred, a potiču iz porodica u kojima su roditelji nezaposleni i tim učenicima bit će obezbijeđeno sve za polazak u školu, piše Klix.

Za ove učenike, uključujući i djecu iz porodica romske populacije, Općina Stari Grad kupit će udžbenike, ruksake sa školskim priborom, svu odjeću i obuću potrebnu za opremanje školarca koji će im biti uručeni prije početka školske godine.

Pomoć ovim učenicima je redovna godišnja praksa općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića koja se povećava u skladu sa realnim stanjem, te će ove godine skoro 50 učenika biti opremljeni “od glave do pete” za polazak u školu.