Riznica znanja: Zašto sedmica ima sedam dana?

Dan je određen rotacijom Zemlje, mjesec - Mjesečevim mijenama, ali sedmica ili tjedan je podjela vremena nastala djelovanjem ljudskog uma.


Prije nego što je izmišljena sedmica, vrijeme je bilo podijeljeno jedino na mjesece, i to po Mjesečevim mijenama, no kako je ljudima bio potreban određeni vremenski period nešto precizniji od dugotrajno vremena počeli su odabirati dane koji su određeni za pojedine aktivnosti.

Najprije su bili odabrani posebni dani za trgovinu. Ponekad su oni bili svakog desetog dana, ponekad sedmog, dok najprije Babilonci nisu odredili da budu organizirani svakog sedmog. Uskoro je u dan za trgovinu uvrštena i vjerska svečanost, pa je tako svaki sedmi dan bio samo za vjerske obrede i trgovinu.

Židovi su se poveli njihovim primjerom te su i sami sedmi dan ostavili za trgovinu, ali i kad dan početka računanja sedmice, te je on nazvan sabat – što je današnja subota. Poslije je bilo bitno samo dodijeliti imena ostalim danima.

Tokom vremena su počeli sedmicu usvajati i Grci, Rimljani, Anglosaksonci, te se broj njenih dana kao i ime mijenjao kako bi došao do svog današnjeg izdanja.