Riznica znanja: Kako napraviti zmaja?

Želite li naučiti kako napraviti svog zmaja? Vrlo je jednostavno, a donijet će tonu zabave u vjetrovitim jesenjim danima.


Ono što će vam potrebno za ovaj pothvat je: najlon ili jaki papir dužine i širine po metar, dvije ravne letvice drveta, ljepilo ili mali ekseri i čekić, te dekorativni materijal i klupko špage ili jakog konca.

Napravite plus od dva komada drveta tako da vertikalna letvica s lijeve i desne strane bude proporcionalno razmaknuta, a okomitu letvicu postavite tako da je kraća na gornjem dijelu, a duža na donjem dijelu.

Te dvije međusobno spojene letvice trebaju biti pod pravim uglom zalijepljene ili pričvršćene malim ekserima.

Izrežite dva komada špage na dužinu letvica na zmaju. Sada onaj komad špage koji ste predvidjeli za letvicu koja je vodoravno postavljena zavežite za lijevi kraj te zategnite špagu i zavežite za drugi kraj. Možete zavezati oko letvice ili špagu pričvrstiti za nju. Takav postupak ponovite i na okomitoj letvici.

Sada položite najlon ili papir preko drvene konstrukcije i izrežite okvir od jednog kraja letvice do drugog, krenite od gornjeg dijela plusa prema lijevo ili desno, te nastavite u krug, ali ostavljajući malo više materijala kako bi kasnije taj dio mogli zalijepiti ili nekako pričvrstiti za drvo.

Ako ste ovo sve izveli, i sada imate drveni plus na kojem je prislonjen i zategnut najlon onda uzmite klupko špage i početak klupka zavežite za mjesto gdje se sijeku dvije letvice. Pokušajte napraviti takav čvor koji će fiksirati oba komada špage na zmaju. Ta špaga koristit će vama za upravljanje zmajem pa bi trebala biti duža, naravno, o vama ovisi koliko želite da zmaj ide visoko u zrak.

Možete napraviti i rep na zmaju tako da zavežete komad špage na donji dio letvice i na njega zavežete različite mašne ili papiriće, no to zavisi od vaše mašte.