Recite ne ogovaranju: Koristite “Trostruki filter” velikog filozofa Sokrata

Sokrat je bio grčki filozof i Platonov učitelj. Bavio se moralom, tj. razlikovanjem dobra i zla, a u svojim istraživanjima se koristio metodom pitanja i odgovora. Pročitajte poučnu priču o njegovom "Trostrukom filteru za ogovaranje" koja će vas natjerati da dva puta razmislite prije nego dozvolite da budete dio tračanja.


Jednog dana, jedan poznanik je došao do ovog velikog filozofa i rekao: – Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju?

– Stani malo! Prije nešto mi kažeš to šta želiš, to mora da prođe jedan mali test. Zove se Trostruki filter za ogovaranje.

Prije nego što razgovaraš sa mnom o mom prijatelju, bila bi dobra ideja da na trenutak filtriraš ono šta ćeš reći. Zato sam ga nazvao test trostrukog filtera. Prvi filter je istina. Da li si apsolutno siguran da je ono što namjeravaš da mi kažeš istina, upitao je Sokrat

– Zapravo sam tek čuo o tome… odgovori čovjek

– U redu, rekao je Sokrat. – Dakle, ne znaš da li je to istina ili ne. Sada ćemo pokušati drugi filter, filter dobrote. Da li je to što si mi želio reći o mom prijatelju nešto dobro?

– Ne, naprotiv, reče čovjek.

– Želiš mi reći nešto loše o njemu, ali nisi siguran da je to istina, ali i dalje može proći test jer je ostao još jedan filter: filter korisnosti. Da li će to što želiš da mi kažeš o mom prijatelju biti korisno za mene, nastavi Sokrat.

– Ne, ne baš, zbunjeno odgovori čovjek.

– Pa, ako to što želiš da mi kažeš nije ni istinito, niti dobro niti korisno, zašto bih onda to ja uopšte želio da čujem, upita Sokrat.

(Školski.ba)