KS: Predsjedateljica Skupštine Kantona Ana Babić i ministar Kazazović u posjeti Prvoj gimnaziji

Prvu gimnaziju, prepoznatljivi simbol školovanja Sarajlija već punih 137 godina, posjetili su danas predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i ministar za obrazovanje, nauku i mlade u Vladi Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.


Historija škole slikovito i autentično je predstavljena u Muzeju škole koji svjedoči i o početku svjetovnog školovanja u BiH, od njenog osnivanja 1879. godine ukazom Zamaljske vlade BiH, rada i opstanka i u toku agresije na BiH do današnjih dana, a koji su danas domaćini s ponosom predstavili gostima iz Kantona.

Direktorica škole Jasmina Melkić naglašava da obrazovno odgojni proces ovdje ne remete veći problemi:

Primjećujemo da, kada su u pitanju izostanci, roditelji i učenici često tu imaju sprega, roditelji pravdaju sve, često bez izuzetaka. Nemamo problema sa netolerantnim ponašanjem, ali svako dijete treba kontrolirati, pogotovo u slučajevima kada roditelji izbjegavaju dolaziti na informacije i pratiti dijete u školi, istakla je direktorica Melkić.

Stvaranje svijesti o antinasilju kroz druženja, održavanja bliskih veza sa gradovima prijateljima u regiji i svijetu, slavljenje mira su, kako ističe direktorica, metode za koje se ovdje zalažu.

Kroz razgovor sa predsjedateljicom Babić i ministrom Kazazovićem uočen je problem dugotrajnog upošljavanja nastavnika na određeno vrijeme ističući da često mijenjanje nastavnika ima posljedice na sam nastavni proces, a često ni nastavnici u takvom radnom statusu nisu spremni dati svoj maksimum u poslu.

Ministar Kazazović dao je poseban akcent potrebi “otvaranja” škole prema vani, stavljanju znanja i stručnosti nastavnika u širu funkciju, koja može imati značajne finansijske efekte.

Zakon o obrazovanju odraslih koji je donesen prošle godine otvara svima, pa i vama, mogućnost da osmislite i ponudite module programa obrazovanja odraslih, ali ne samo njih, npr. učenja jezika. Takođe instrukcije iz mnogih predmeta danas najvećim dijelom su na crnom tržištu. Vi imate mogućnosti da osmislite legitimne programe, da izađete na tržište, da školu učinite dinamičnijom, otvorenijom, a Ministarstvo će sigurno to podržati. To su prilike da sami stvorite svoje prihode, a da menadžeri škola, ne samo ove, budu zaista menadžeri sa novim idejama i rezultatima, potcrtao je Kazazović.

(Školski.ba)