Pronađena tablica množenja Nikole Tesle [FOTO]

Originalne crteže Nikole Tesle, među kojima je i matematička mreža, u lokalnom antikvarijatu našao je umjetnik Abe Zucca.


Poput scenarija za neki film zvuči otkriće originalnih crteža svjetski poznatog naučnika iz Smiljana Nikole Tesle u jednom antikvarijatu u američkom gradu Phoenixu. Davno izgubljene crteže sasvim je slučajno otkrio lokalni umjetnik Abe Zucca, a naučnici tvrde da je riječ o Teslinoj matematičkoj mreži, svojevrsnoj tablici množenja koja nudi rješenja za mnoga do sada neodgovorena pitanja u matematici. U ovu matematičku mrežu Tesla je ubacio tablicu množenja, proste brojeve, dijeljenje, visokosložene brojeve i mnoge druge elemente, a nakon što je se detaljno analizira, otkriva se sva njezina jednostavnost.

teslina-tablica-mnozenja

Kako piše CBS News, matematički stručnjak Joey Grether, kojem je Zucca pokazao svoje otkriće, nakon proučavanja Tesline tablice konstatirao je da se radi o fenomenalnom otkriću.

– Kada bismo uspjeli učenicima diljem svijeta predstaviti Teslinu tehniku, vrlo bi brzo nestala averzija prema matematici, kazao je Grether.

Teslina mreža prikazuje zapravo spiralu sa 12 mjesta, a taj broj, izgleda, nije slučajan kad je Tesla u pitanju – 12 je mjeseci u godini, 12 inča u stopi, 24 sata u danu, a 12 je djeljiv sa 2, 3, 4, i 6. Na svakih 12 brojeva postoji šansa da su 4 broja prosta. Poznata je i Teslina izreka: “Kada biste znali za veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, onda biste u rukama držali ključeve univerzuma.”

Zanimljiv je i podatak da je Teslina tablica množenja nastala 12.12.1912. godine.

(Večernji.hr)