Profesor komadom papira djeci objasnio kako funkcioniše svijet

"Ponekad nismo svjesni povlastica koje imamo."


Jedan profesor je podijelio papire učenicima i rekao da ih zgužvaju u loptu. Potom je ispred katedre postavio koš za smeće.

 – Zadatak je jednostavan. Vi predstavljate stanovništvo ove zemlje. Svako ima šansu da se obogati i uđe u višu klasu. Kako biste to postigli, samo treba papirne loptice da ubacite u koš, rekao je profesor.

 – To je nepravda, odmah su se pobunili učenici u zadnjim klupama. Vidjeli su kako učenici u prednjim redovima imaju mnogo veće šanse, ali profesor se nije obazirao.

Učenici su gađali i, kao što je i bilo za očekivati, većina (ali ne svi) učenika iz prvih klupa je pogodila. Samo nekolicina iz zadnjih redova je uspjela da pogodi koš.

 – Što ste bili bliže košu, šanse su vam bile veće. Tako u stvarnom životu izgleda povlašćenost, istakao je profesor.

 – Jeste li primijetili kako su se na nepravdu bunili samo oni u zadnjim klupama? S druge strane, oni u prvim klupama nisu uočavali koliko su povlašćeni. Sve što su vidjeli je metar i po između njih i cilja, upozorio je profesor.

 – Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju da primaju obrazovanje, je da budete svjesni svog povlašćenog položaja. Vaša povlastica je obrazovanje, zato treba da date sve od sebe i postignete velike stvari. A da pritom uvijek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko srećni, rekao je profesor, prenosi Radiosarajevo.ba.

Ponekad nismo svjesni povlastica koje imamo.