Princ je Snjeguljicu poljubio bez njenog dopuštenja: Kakvu poruku o ljubavi on šalje djeci?

Snjeguljica, jedan od najpopularnijih Disneyjevih likova, danima je u središtu polemike nakon što je u Tematskom parku Disneyland u Anaheimu u Kaliforniji, koji je ponovno otvorio svoja vrata početkom maja, nadograđena vožnja Snjeguljice, jedna od rijetkih atrakcija parka koja je tamo od otvorenja 1955.


U današnje vrijeme, kada svojoj djeci želimo možda poslati nekakve drugačije poruke o vrijednostima, neke bismo priče za djecu, koje su nama čitali dok smo bili mali, stavili pod veliki upitnik…

Recimo, sjetite se samo priča braće Grimm, Priče o Ivici i Marici. Kada bismo ušli u analizu likova, analizu odnosa roditelja i djece, možemo se samo čuditi kakvi to roditelji ostave svoju djecu u šumi jer ih ne mogu hraniti. Zašto ih barem nisu ostavili u nekom cirkusu ili sirotištu, gdje bi im šanse za preživljavanje bile puno veće? Eto, na red je došla i Snjeguljica i ‘poljubac prave ljubavi'…

Snjeguljica, jedan od najpopularnijih Disneyjevih likova, danima je u središtu polemike nakon što je u Tematskom parku Disneyland u Anaheimu u Kaliforniji, koji je ponovno otvorio svoja vrata početkom maja, nadograđena vožnja Snjeguljice, jedna od rijetkih atrakcija parka koja je tamo od otvorenja 1955.

Nova vožnja nazvana ‘Snjeguljičina začarana želja’, slijedi priču filmskog klasika ‘Snjeguljica i sedam patuljaka’, koji je snimljen prema istoimenoj bajci braće Grimm, a koji završava scenom u kojoj Snjeguljicu, nakon što je kraljica otruje začaranom jabukom, iz vječnog sna budi princ ‘poljupcem prave ljubavi’, pišu Roditelji.hr.

Portal SF Gate novu je vožnju ocijenio prekrasnom i lijepo izvedenom, no novinarke, Katie Dowd i Julie Tremaine upozorile su da poljubac koji princ daje Snjeguljici bez njezina pristanka, dok ona spava, nikako ne može biti izraz prave ljubavi.

 – To nikako ne može biti prava ljubav ako samo jedna osoba zna što se događa. Teško je razumjeti zašto je Disneyland 2021. godine uključio scenu s tako staromodnom idejom o tome što muškarac smije učiniti ženi, napisale su.

Njihov je komentar podigao pravu prašinu. U polemiku su se odmah uključili građani i brojne poznate osobe. Dok jedni smatraju da bi djecu trebalo pustiti na miru da uživaju u bajci, pojavile su se i ideje kako bi se i iz crtića, koji datira iz 1938.godine, trebalo ukloniti kultnu scenu ‘poljupca prave ljubavi’ koji je probudio Snjeguljicu i odagnao čaroliju zlobne kraljice.

Na kraju se javio i Jim Shull, inženjer koji je osmislio novu vožnju.

 – Uzimajući u obzir činjenicu da se kulturne promjene događaju desetljećima, moramo priznati da je u kontekstu bajke na kojoj se film temelji vožnja tačna, napisao je Shull, na Tweeteru i dodao:

 – Ljudima se, naravno, priča može i ne svidjeti, ali tim inženjera, koji je osmislio vožnju, odradio je spektakularan posao!

Shull je podsjetio na drugu verziju Snjeguljice, koja je razvijena u Njemačkoj, a prema kojoj se Snjeguljica budi iz kome nakon što jedan od prinčevih sluga ispušta lijes s njezinim tijelom. Prema toj verziji, princ nije poljubio začaranu Snjeguljicu bez njezina pristanka, već je ona usljed udarca izbacila iz grla otrovanu jabuku.

Iz parka Disneylanda poručili su kako im ne pada na pamet mijenjati bajku. Želja im je, rekli su, da njihovi posjetitelji upoznaju porijeklo i tradiciju koje se ogledaju u pričama, iskustvima i proizvodima s kojima se susreću u interakciji s Disneyjem. To je bio i osnovni razlog zašto je poljubac postavljen kao dio novog sadržaja.