Prijavi se! Vrijeme je za novu generaciju obuke “Uči, misli i djeluj!”

Javni poziv za jednogodišnju obuku za omladinske lidere/ice Uči, Misli i Djeluj! Generacija 15.


KO SE MOŽE PRIJAVITI?

  • Mladi starosne dobi 18-25 godina
  • sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini
  • koji imaju želju i volju da aktivno rade na rješavanju problema mladih i da se lično razvijaju

A KO TO ORGANIZUJE?

Institut za razvoj mladih KULT (u daljem tekstu Institut) raspisuje Javni poziv za učešće na jednogodišnjoj obuci za omladinske lidere/ice Uči, Misli i Djeluj!, Generacija 15.

SVE JE TO SUPER, ALI ŠTA JE UMiD?

UMiD je jednogodišnja obuka koja je inkubator mladih lidera/ica aktivnih u demokratskom društvu. UMiD je obuka koja ti omogućava da postaneš aktivan lider/ica u svojoj lokalnoj zajednici i učestvuješ u rješavanju problema mladih, ali i da se pripremiš za vlastitu karijeru, stekneš nove vještine, upoznaš nove mlade ljude slične sebi, družiš i usavršavaš se. Ako te zanima iskustvo drugih polaznika/ca UMiD-a, pogledaj video ovdje.

DOBRO, SVE MI JE JASNO, ALI KAKO TO DA TRAJE GODINU DANA?

UMiD se sastoji od sedam dvodnevnih radionica i ljetne škole koje će obuhvatiti teme koje su tebi, kao mladoj osobi, neophodne da budeš aktivan član društva. Radionice će se održavati jednom mjesečno, počevši od decembra 2019. g., i bit će organizirane tokom četvrtka, petka i subote. Tokom ljeta održat će se i ljetna škola. Termini navedeni u javnom pozivu nisu konačni, Institut zadržava pravo izmjene u terminima radionica, o čemu će odabrani polaznici/e biti pravovremeno obavješteni. Kompletan tekst Javnog poziva i raspored modula pogledaj na OVOM linku.

Tokom obuke UMiD naučit ćeš kako da animiraš svoje vršnjake/inje da se i oni uključe u rješavanje problema mladih u zajednici, kako možeš uvjeriti donosioce odluka i druge učesnike/ce u svojoj društvenoj zajednici da daju konkretnu podršku mladima, kako da se ponašaš jednog dana kad uploviš u poslovni svijet i mnogo drugih korisnih stvari.

Dajemo ti mogućnost da praktično primijeniš znanja stečena tokom obuke provođenjem lokalne građanske inicijative koja će riješiti postojeći problem ili zadovoljiti određenu potrebu u tvojoj lokalnoj zajednici. Lokalnu građansku inicijativu (LGI) smišljaš zajedno sa mladim ljudima iz svoje lokalne zajednice, a cjelokupan proces provođenja će savjetodavno i finansijski podržati Institut.

GDJE SE SVE TO ODRŽAVA?

Naša druženja odvijat će se u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA u Ilidži, a tokom obuke ćemo posjetiti i nekoliko drugih zanimljivih lokacija.

I KOLIKO ĆE ME TO KOŠTATI?

Ako ti ovaj poziv zvuči primamljivo, ali nisi siguran/na ko će to sve platiti, molimo te da se ne brineš za to! Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove prijevoza, smještaja, hrane i materijala koje koristiš tokom obuke UMiD.

ODLIČNO, KAKO SE MOGU PRIJAVITI?

Ukoliko si zainteresiran/a za obuku UMiD, ispunjavaš navedene kriterije, želio/ljela bi se pokrenuti i biti dio Generacije 15, potrebno je da snimiš video koji će odgovoriti na pitanje „Šta bih ja volio/ljela imati danas da ne bih otišao/la iz BiH sutra?“

Video ne treba biti duži od 3 minute. Ukoliko smatraš da ćeš se bolje izraziti tekstom ili nekom drugom formom, budi slobodan/na to učiniti. Tekst ne treba biti duži od jednog lista A4 formata u fontu Verdana 10.

Za obuku se prijavi putem elektronskog prijavnog obrasca koji se nalazi na linku http://mladi.org/myURL/umid15 u okviru kojeg ćeš nam dostaviti i svoj rad (video, tekst…) o zadanoj temi. U obrascu je potrebno da navedeš i dvije preporuke osoba ili organizacija (ime, prezime, poziciju i kontakt) koje bismo mogli kontaktirati.

Dodatne informacije možeš dobiti i putem telefona 033 778 763 ili na email [email protected]

Prijaviti se možeš do 18. novembra 2019. godine do 23.59 sati.

(STUDOMAT.ba)