Priče za laku noć: Uspavana ljepotica

Uspavana ljepotica (Aurora) je bajka koju je napisao francuski pisac Charles Perrault. Istoimeni crtani film izašao je 1959. godine pod produkcijom Walt Disney. Postoji više verzija ove bajke od kojih su najpoznatije Perraultova, te verzija braće Grimm koji su uspavanoj ljepotici dali ime Trnoružica.


Disney's Sleeping Beauty

Nekada davno, na velikom dvoru živjeli su kralj i kraljica. Silno su željeli imati dijete i nakon izvjesnog vremena rodila se prekrasna mala djevojčica kojoj su dali ime Aurora. Odlučili su pripremiti veliku zabavu na koju će pozvati sve ljude svog kraljevstva.

aurora-rodenje
Disney's Sleeping Beauty

Na slavlje su bile pozvane i čuvene tri vile. One su odlučile darovati maloj Aurori svaka po jedan poklon. Prva vila snažno je zamahnula svojim čarobnim štapom i darovala Aurori ljepotu kakvu nikada niko nije imao. Druga vila poletjela je, zamahnula štapom i darovala djevojčici najljepši glas svih vremena. Treća vila zamahnula je svojim štapom, ali nije uspjela ni izgovoriti svoj poklon kada se začuo glasan zvuk. Pojavila se zla vještica. Svi su bili prestrašeni njenom pojavom, a najviše kralj i kraljica strahujući za svoju kćerku. Zla vještica bila je bijesna jer je niko nije pozvao na zabavu, te je odlučila osvetiti se. Na prepast svih, izrekla je maloj Aurori kletvu. Na njen 16. rođendan Aurora će se ubosti na vreteno i umrijeti! Taman kada je kralj zapovijedio svojim vojnicima da napadnu zlu vješticu, ona uz glasan smijeh nestade.

zla-vjestica
Disney's Sleeping Beauty

Kralj i kraljica su bili očajni. Do Aurore je došla treća vila koja nije uspjela dati joj svoj poklon. Nažalost, nije mogla otkloniti vješticinu kletvu, ali se domišljato sjetila kako da pomogne maloj princezi. Zamahnula je svojim štapom i prorekla da Aurora neće umrijeti od uboda, već utonuti u duboki san, a probuditi je može samo poljubac iskrene ljubavi.

Kralj je odmah naredio da se spale sva vretena koja u kraljevstvu postoje i zabranio njihovu dalju upotrebu. Ipak, to nije bilo dovoljno. Zajedno sa vilama kralj i kraljica su odlučili da će Aurora odrasti sa vilama sakrivena duboko u šumu, gdje ih ni sama zla vještica ne može pronaći i da će se vratiti kući nakon svog 16. rođendana i tek tada saznati da je princeza. Tog dana su se vile dogovorile da neće više upotrebljavati magiju, jer ako budu vještica će ih pronaći za tren. Prolazile su godine i godine i Aurora je postala prelijepa djevojka. Živjela je u šumi sa vilama koje je nisu puštale nigdje samu u strahu da će je pronaći zla vještica. Međutim, na dan njenog 16. rođendana vile su je ipak pustile da ode ubrati voće kako bi iskoristile vrijeme da joj prirede zabavu.

Princess-Aurora-in-the-Forest-in-Sleeping-Beauty
Disney's Sleeping Beauty

Dok je šetala šumom i družila se sa životinjama, pjevala je svoju omiljenu pjesmu. U tom momentu šumom je prolazio princ. Kada je čuo Aurorino pjevanje bio je kao hipnotiziran. Nikada u životu nije čuo tako lijep glas, morao je saznati ko je djevojka koja ga ima. Kada je ugledao Auroru oduševljenost njenim glasom prešla je u oduševljenost njenom ljepotom. To je bila najljepša djevojka koju je ikada vidio. Prišao joj je i zaljubili su se na prvi pogled. Pričali su, pjevali, plesali, smijali se… Ali, Aurora je morala kući. Nije mu smjela reći ni svoje ime, niti gdje živi jer su je vile upozorile da nikada ne smije pričati sa strancima. Pobjegla je, a princ se zakleo da će je naći i da će se jednoga dana ponovo vidjeti.

aurora-princ-suma
Disney's Sleeping Beauty

U međuvremenu, vile su pravile Aurori rođendansku tortu. Nikako im nije uspijevalo da je naprave, jednostavno nisu znale kako to uraditi bez magije. Jedna od njih je na kraju posustala, prekršila dogovor i iskoristila magiju kako bi priredila Aurori iznenađenje. U momentu kada je to učinila, zla vještica ih je otkrila. Kada su to vile shvatile, odlučile su Aurori reći istinu o njenom porijeklu i odvesti je kod oca i majke na dvor.

Nakon što se upoznala sa svojim pravim roditeljima, Aurora je otišla u svoju raskošnu sobu. Kada su već svi bili ubijeđeni da je kletva otklonjena i da je Aurora spašena, ona je otkrila tajni prolaz u svojoj sobi. Zanimalo ju je kuda taj prolaz vodi. Krenula je istraživati i našla se u mračnoj sobi. U toj sobi nije bilo ničega osim jednog vretena. Mlada princeza je prvi put u životu vidjela vreteno, začudila se, prišla mu i… Ubola se!

aurora-ubod
Disney's Sleeping Beauty

Aurora je istog trena pala u duboki san. Kada su to čule dobre vile, odlučile su uspavati čitavo kraljevstvo. Niko se neće probuditi dok to ne učini i lijepa princeza, to jeste, dok ne dobije poljubac prave ljubavi. Zla vještica je odlučila začarati dvorac kako bi spriječila bilo koga da mu se približi. Oko dvorca stvorilo se ogromno trnje, utonuo je u mrak i tišinu.

aurora-spava
Disney's Sleeping Beauty

Čitavom zemljom počela je kružiti legenda o princezi. O njenoj ljepoti, njenom predivnom glasu i naravno, njenoj kletvi koja se ostvarila. Pričalo se i o zloj vještici i opasnosti koja prijeti svakome ko se samo približi dvorcu. Priča je došla i do princa, ali on se nije obazirao na nju. Njegova jedina želja je bila da pronađe mladu, lijepu djevojku koju je upoznao u šumi. Svaki dan je odlazio na mjesto na kojem je upoznao svoju ljubav i čekao da se ona pojavi.

Jednog dana, dok je čekao lijepu djevojku, pojavila se jedna od vila. Upitala ga je šta radi tako sam u šumi i on joj je ispričao svoju priču. Kada je to vila čula, shvatila je da je riječ o njenoj Aurori i rekla princu njenu nesretnu sudbinu.

Princ se odmah uputio ka dvorcu. Odlučio je spasiti svoju voljenu bez obzira na sve. Kada je stigao, neustrašivo se počeo probijati kroz debelo trnje i na kraju stigao pred dvorac. Kada je zla vještica vidjela koliko je mladić sposoban i hrabar odlučila je sama se obračunati sa njim. Pretvorila se u ogromnog zmaja i borba između nje i princa je započela.

princ-protiv-zmaja
Disney's Sleeping Beauty

Nakon duge borbe princ je uspio pobijediti zmaja, odnosno zlu vješticu. Utrčao je u dvorac, popeo se na njegov vrh i najzad ušao u sobu gdje je ležala uspavana ljepotica, njegova voljena Aurora. Prišao joj je i dao joj poljubac prave ljubavi. Aurora je otvorila oči i ugledala svog voljenog princa.

princ-aurora
Disney's Sleeping Beauty

Kletva je otklonjena i svi stanovnici kraljevstva su se počeli buditi iz dubokog sna. Trnje oko dvorca je nestalo, a nestala je i tama i sve je opet bilo kao prije. Aurora i njen princ odlučili su se vjenčati i priredili su veliku zabavu na dvoru. Živjeli su sretno do kraja života.

aurora-princ-vjencanje
Disney's Sleeping Beauty

(Školski.ba)