Pet savjeta za bolji odnos sa tinejdžerom

Ponekad je teško čak i razgovarati sa tinejdžerima, a kamoli se dogovoriti nešto sa njima. Hormoni u velikoj mjeri utječu na njihov razvoj i sazrijevanje, ali i ponašanje.


Raspoloženje kod tinejdžera može da se promijeni svake sekunde, a odnos sa roditeljima zavisi prije svega od odraslih – jer oni još uvijek ne mogu znati šta je najbolje za njih.

U ovom periodu djeca pokušavaju da pronađu sebe i način na koji će postati samostalni, ali još uvijek (koliko god da oni ne žele to da priznaju) pomoć im je neophodna.

Kako biste im pomogli  morate pokušati da se međusobno bolje razumijete, a ovih pet savijeta će vam u tome pomoći:

1. Bez poređenja

Za tinejdžere, vi ste odrasli ljudi koje ne mogu ni da zamisle kao svoje vršnjake. Gotovo da ne mogu da povjeruju da ste i vi nekada bili mali ili mladi. Vaše iskustvo bi moglo da im pomogne da razumiju šta ih očekuje, ali im to morate predstaviti na najbolji mogući način.

Kada poželite da im pričate kako ste vi proveli svoje tinejdžerske dane, pokušajte da izbjegnete poređenje. Iako je to vaše dijete vi niste isti, kao ni vrijeme u kom ste vi odrasli. To je ono što vi morate da razumijete.

Pokušajte da im date do znanja da vi znate kroz šta oni prolaze u tom periodu, ali nemojte da zvučite kao da im pametujete jer to je ono što ni jedan tinejdžer ne voli. Važno je da im “održite lekciju” ali pokušajte da to “upakujete” u neku zanimljivu priču ili šalu koju će zapamtiti.

2. Džeparac

Džeparac je jedna od stavki oko koje se tinejdžeri i njihovi roditelji često ne razumiju i ne mogu da dogovore. Naravno, oni bi voljeli veći džeparac, dok vi smatrate da je ono što dobijaju i više nego dovoljno.

Potrudite se da sklopite dogovor. Neka vam dijete kaže otprilike na šta troši novac najčešće, a u skladu sa tim vi odredite koliko možete i koliko smatrate da biste trebali da im dajete. Važnije od količine jeste da to stvarno i ispoštujete.

Iznos džeparca bi trebalo da bude u skladu sa potrebama djeteta, ali naravno samo onih realnih koje su mu zaista neophodne. Važno je da ne budete previše strogi, ali ni previše popustljivi, jer ništa nećete riješiti ako vaše dijete dobije sve što poželi.

Ako možete, saznajte koliko njihovi vršnjaci dobijaju novca (raspitajte se među drugim roditeljima), pa u skladu sa tim i vi svom djetetu dajte. Na ovaj način, i ako im to nije dosta, bar će imati isto kao i svi ostali, pa će se vremenom prilagoditi onome što ima.

3. Svakodnevne obaveze

Osim svojih obaveza u školi i slično, tinejdžeri bi mogli da imaju i svakodnevne obaveze u kući. Mogu da vam pomognu oko nekih jednostavnijih poslova kako bi naučili da budu vrijedni i odgovorni, ali i kako bi naučili da cijene ono što imaju.

U ovim godinama oni su već dovoljno odrasli da mogu da shvate i razumiju šta se sve dešava u kući i kako “nastaju” čisti tanjiri, gdje se nalazi escajg i kako da postave sto. Prije svega, mogli bi da se pobrinu za svoj prostor u počeku – spremanje sobe, bacanje smeća, usisavanje i slično.

Na ovaj način naučit će da postoje pravila kojih se moraju pridržavati, a ukoliko ih prekrše moraju snositi posljedice. Ako im date obaveze  moraju znati da imaju i odgovornost, pa kada ne ispune svoj zadatak kaznite ih na primjer zabranom izlaska ili korištenja telefona ili računara za zabavu.

4. Odjeća

Još jedna od stvari oko koje se tinejdžeri često svađaju sa svojim roditeljima jeste način odijevanja. Nije rijetkost da tinejdžeri žele da prate modu i nove trendove  koje najčešće vide na televiziji ili od svojih idola iz svijeta sporta, muzike, filma.

Upravo zato što žele da imitiraju svoje idole  oni često prelaze granicu koja je primjerena njihovim godinama, ali ne razumiju zašto je to problem. Zato bi trebalo da vi kao roditelji na vrijeme reagujete i na pravi način skrenete pažnju svojoj djeci.

Za početak važno je napomenuti da su različiti stilovi u oblačenju i slično samo prolazne faze. Sjetite se sebe i koliko je vama bilo važno da pratite modu i trendove koji su bili aktuelni dok ste vi bili u njihovim godinama.

Imajte strpljenja i nemojte ih previše kritikovati kako ne biste izazvali kontraefekat. Razgovarajte sa njima i pokušajte da razumijete zašto im se to sviđa – tražite od njih da vam objasne.

5. Izlaženje

Džeparac, oblačenje i izlaženje – tri teme oko kojih se malo koji tinejdžer uspješno dogovori sa svojim roditeljima i obrnuto. I jedna i druga strana u pregovorima oko ovih tema ima dobre argumente koje ova druga strana ne može da razumije.

Kako ne bi dolazilo do svađa svaki put kada vaše dijete želi da izađe ili kada počne da se dogovara sa društvom, važno je da uspostavite određena pravila koja se moraju poštovati. Stvar je ista kao i sa džeparcom –  ne dajte im ni premalo ni previše, nemojte pravila mijenjati iz dana u dan i saznajte kakva su pravila oko izlaženja kod njihovih vršnjaka.

Ukoliko možete, potrudite se da saznate s kim vaše dijete najčešće izlazi i stupite u kontakt sa roditeljima prijatelja svog djeteta. Nakon toga, pokušajte sa njima da se dogovorite oko pravila izlaženja kako bi svi imali ista. Na ovaj način svima će biti lakše.

(Edukacija.rs)