Priče za laku noć: 101 dalmatinac

101 dalmatinac je priča za djecu u kojoj se pojavljuju preslatki tačkasti crno-bijeli dalmatinci. S obzirom da ih vlasnici ne žele prodati, zločesta Cruella De Vil ih otima i tako počinje nevjerojatna avantura.


Prekrasna priča o ljubavi, porodici i prijateljstvu započela je u Londonu. Tamo je pas Pongo, dalmatinac, živio sa svojim gospodarom i ujedno kompozitorom Rogerom. Pongu je bilo dosadno, pa je tražio način kako da se zabavi sve dok jednog dana nije kroz prozor ugledao lijepu dalmatinericu.

Upravo dok je gledao kroz prozor Pongo je primijetio psa koji isto kao i on ima crne pjegice. Pongo je odmah zgrabio povodac i odveo svog vlasnika za njima.

Sreći nije bilo kraja kada ih je konačno pronašao, sjedile su ispod drveta na klupi. Pongo je odmah povukao Rogera na stranu i prolazeći pored klupe ponosno je podignuo glavu. Lijepa gospođica je podignula pogled, a Perdita – njen pas je pogledao Ponga sa zanimanjem.

Pongo je bio ljut jer samo Roger nije shvatio što se događa. Sjeo je na klupu i zapalio lulu. Pongo nije previše razmišljao nego je odmah zgrabio njegov šešir i odnio ga lijepoj gazdarici. Bio je uvjeren kako Roger neće moći ništa drugo nego razgovarati s lijepom vlasnicom.

Tako i jeste započeo razgovor između njih, a vrlo brzo počele su i simpatije. Pongov je plan uspio, pa su se Roger i Anita zaljubili i nakon nekoliko sedmica vjenčali baš kao Pongo i Perdita. Otada više nije bilo govora o usamljenosti.

Cijela porodica se preselila u malu kuću pored parka. Bilo je to savršeno mjesto za dva nova bračna para. Kako bi im bilo lakše Roger i Anita su doveli kućnu pomoćnicu Nanny, koja je bila poznata kao odlična kuharica.

Život je u tom trenutku za Rogera, Anitu, Ponga i Perditu postao ljepši sve dok ih jednog dana nije posjetila Cruella De Vil, Anitina poznanica. Baš tada su Pongo i Perdita trebali dobiti štence, a okrutna Cruella ih je htjela uzeti za sebe. Zla vještica od njih je htjela napraviti bundu.

Uskoro su se štenci i rodili, a Cruella ih je došla odmah odvesti sa sobom. Srećom, suprotstavio joj se Rodžer. Zabranio je prodaju, a zla Cruella je otišla bijesna.

Svi su živjeli skupa i sretno neko vrijeme, dok Cruella De Vill, opaka i zla žena nije ukrala štence i odvela ih u svoj zamak. Perdita i Pongo, kao i Anita i Rodžer nisu znali tko je ukrao štence i gdje se oni sada nalaze. Stoga je krenula potraga.

Svi psi u Londonu bili su pozvani da pomognu Perditi i Pongu da nađu svoje štence. Lajali su cijelu noć razgovarajući o tome gdje bi oni mogli biti. Kada su Perdita i Pongo saznali da je moguće da ih je ukrala Cruella, zaputili su se u njen zamak.

Put do dvorca nije bio jednostavan, a kada su napokon stigli dočekalo ih je iznenađenje. Sa njihovim štenacima, tu se nalazila još cijela gomila, ukupno njih 101!

Bio je cilj sve ih spasiti od dva zla čuvara. Polako su ih izvlačili jednog po jednog, da bi ih spasili od dva zla čuvara, u čemu su im pomogle i životinje sa susjedne farme. Naposljetku su se uspjeli zaputiti kući. Tokom puta prema Londonu morali su nekoliko puta nadmudriti zlu Cruellu i njene čuvare kako bi se izvukli.

Promrzli i umorni naposljetku su stigli do Londona gdje su ih dočekali Anita i Rodžer. Nakon što su otvorili vrata stana ostali su u čudu ugledavši 101 dalmatinera na svom pragu.

Kako je stan bio premali za sve njih Rodžer je odmah oduševljeno predložio da kupe farmu nadomak grada, gdje će se smjestiti svi zajedno. Naravno svi su se odmah uz klicanje složili, te su bezbrižno pjevali znajući da su uz pomoć porodične ljubavi i međusobnog prijateljstva pobjegli zloj i opakoj Cruelli De Vill.