• 22.10.2020.

Mamina kuhinja: Jesenja poslastica od bundeve

Za pripremu ove jesenje poslastice od bundeve potrebno vam je samo 15 minuta, a vaši mališani će sigurno uživati u njima!

 Mamina kuhinja: Jesenja poslastica od bundeve

Nikada ne možete pogriješiti s desertom od bundeve tokom jesenjih dana. Bilo da se radi o torti, kolačićima ili ovoj jednostavnoj, ali preukusnoj poslastici.

VRIJEME

  • Priprema: 15 minuta
  • Pečenje: 30 minuta
  • Ukupno: 45min

OSNOVE INFORMACIJE:

  • Porijeklo recepta: SAD
  • Serviranja: 24
  • Kalorije: 287kcal

SASTOJCI

Za koru vam je potrebno:

  • 250 g brašna
  • 200 g bijelog šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1/2 kašičica soli
  • 1 kašika sode
  • 2 kašike praška za pecivo
  • 1 kašika vanilinog ekstrakta
  • 4 jaja
  • 250 ml ulja
  • 425 g pirea od bundeve

Za glazuru vam je potrebno:

  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 250 g margarina
  • 500 g šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • dekoracija u obliku bundeve

NAČIN PRIPREME

Kora

1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni, te premažite posudu za pečenje ili je obložite pek papirom.
2. U drugu posudu pomiješajte brašno, šećer, smeđi šećer, sol, sodu i prašak za pecivo, te miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
3. Potom dodajte vanilin ekstrakt, ulje i pire od bundeve. Ponovo miješajte dok se sastojci ne sjedine.

4. Smjesu rasporedite ravnomjerno u posudu za pečenje te pecite 35-38 minuta dok tijesto ne postane zlatno – smeđe boje.
5. Ohladite koru.

Glazura

1. U posudu stavite puter i vrhnje za kuhanje. Miješajte mikserom 2-3 minute.
2. Dodajte šećer u prahu, dio po dio, i miješajte mikserom na nižoj brzini dok se šećer potpuno ne sjedini sa smjesom. Dodajte vanilin ekstrakt i miješajte još 30 sekundi.
3. Glazuru ravnomjerno rasporedite po ohlađenoj kori. Dekorišite i isijecite u ravnomjerne kocke.

TIP: ukoliko je glazura pregusta, dodajte po jednu kašiku mlijeka dok ne postignete željenu gustoću.