Nikada ne možete pogriješiti s desertom od bundeve tokom jesenjih dana. Bilo da se radi o torti, kolačićima ili ovoj jednostavnoj, ali preukusnoj poslastici.
VRIJEME
- Priprema: 15 minuta
- Pečenje: 30 minuta
- Ukupno: 45min
OSNOVE INFORMACIJE:
- Porijeklo recepta: SAD
- Serviranja: 24
- Kalorije: 287kcal
SASTOJCI
Za koru vam je potrebno:
- 250 g brašna
- 200 g bijelog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 1/2 kašičica soli
- 1 kašika sode
- 2 kašike praška za pecivo
- 1 kašika vanilinog ekstrakta
- 4 jaja
- 250 ml ulja
- 425 g pirea od bundeve
Za glazuru vam je potrebno:
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 250 g margarina
- 500 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- dekoracija u obliku bundeve
NAČIN PRIPREME
Kora
1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni, te premažite posudu za pečenje ili je obložite pek papirom.
2. U drugu posudu pomiješajte brašno, šećer, smeđi šećer, sol, sodu i prašak za pecivo, te miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
3. Potom dodajte vanilin ekstrakt, ulje i pire od bundeve. Ponovo miješajte dok se sastojci ne sjedine.
4. Smjesu rasporedite ravnomjerno u posudu za pečenje te pecite 35-38 minuta dok tijesto ne postane zlatno – smeđe boje.
5. Ohladite koru.
Glazura
1. U posudu stavite puter i vrhnje za kuhanje. Miješajte mikserom 2-3 minute.
2. Dodajte šećer u prahu, dio po dio, i miješajte mikserom na nižoj brzini dok se šećer potpuno ne sjedini sa smjesom. Dodajte vanilin ekstrakt i miješajte još 30 sekundi.
3. Glazuru ravnomjerno rasporedite po ohlađenoj kori. Dekorišite i isijecite u ravnomjerne kocke.
TIP: ukoliko je glazura pregusta, dodajte po jednu kašiku mlijeka dok ne postignete željenu gustoću.