Priča za laku noć: Kralj slatkiša

Šta se dogodi kada djeca jedu previše slatkiša?


U Engleskoj je živio tako nestašan dječak, da bi za doručak progutao čitavu hrpu slatkiša, sve one šećerne, ljepljive i gnjecave poslastice od čokolade.

Jeo je gumene bombone i žele zmije, petnaest cijelih, divovskih rođendanskih torti i nikada mu nije bilo dosta. Pomislili biste da će mu nakon takvog doručka biti dovoljno slatkiša, ali time gore, to je dječaku bio samo početak opet bi za ručak jeo samo slatkiše.

U pauzi između doručka i ručka pojeo bi dječak čak 100 keksića, da utoli svoju glad. Nije dopustio da mu se o nezdravosti priča, tada bi plakao i kukao kako nema ništa bolje od slatkiša i da mu ništa drugo ne treba.

Kada bi se najeo slatkiša i za ručak tražio bi od mame žvakaću gumu veličine njegove glave, ona je to branila no dječak bi se sam iskradao i uzimao je. Slatkiše mu nikako nisu mogli zabraniti. Žvakao bi slatku žvakaću gumu dok ga čeljust ne bi zaboljela.

Jednoga dana, nakon što se po običaju prejeo slatkiša dječaka naglo zaboli stomak. On se savi na svom krevetu i zajauka. Mama hitro dojuri do njegove sobe i na vratima stade šokirana.
– Kako to izgledaš? – povika ona.
– Lice ti je ljubičasto, a tijelo narančasto sa zelenim pjegicama! Nešto nije u redu idemo odmah doktoru!

Tako mama odvede svog sina odmah do najbliže doktorice, te ga uvede u ordinaciju sva preplašena. Kada je doktorica vidjela dječaka, odmah je znala šta se događa.
– Ti si sigurno jeo puno voća svaki dan. – reče doktorica i namignu majci.
Dječak poge glavu stideći se.

Doktorica onda doda kako je to česta bolest kod dječaka koji jedu puno slatkiša i nikada se ne zasite, već traže još. Srećom imala je lijek za to. Iz svoje latice izvuče injekciju s vitaminima iz voća i dade je malom dječaku, a onda ga upozori.
– Da se ne bi pretvorio u šareni, gumeni bombon obećaj mi jedno. Do svoje osamnaeste godine smiješ jesti samo onoliko slatkiša koliko ti majka dozvoli, a umjesto njih jest ćeš voće i povrće, inače sljedeći put kada dođeš neću moći ništa učiniti i ti ćeš sam postati ogromni slatkiš.

Dječak odmah kimnu glavom i obeća da više neće pretjerivati u izjedanju slatkiša i da će od tog trenutka jesti više mrkvica, jabuka i ostalog voća i povrća.