Mamina kuhinja: Napravite chia puding, zdravu poslasticu za vaše mališane

Izbjegnite vještačke šećere i napravite zdravi desert za vaše mališane - fantastični chia puding.


Šećer, kojeg danas nalazimo na raznim mjestima, može uvelike uticati na naše zdravstveno stanje. Iz tog razloga, sve više ljudi se okreće zdravoj prehrani, pa tako i raznim, zdravim desertnim alternativama, piše maminsvijet.hr.

No, kako našim malima objasniti zašto je zdrava prehrana tako bitna i zašto baš sada ne mogu dobiti tu tako željenu čokoladicu punu šećera? Zapravo bi rekli da je to jako teško i da zdravu prehranu treba uvoditi od samog početka, prije nego što dijete postane svjesno čarobnog šećernog carstva u prodavnicama.

Kako djetinjstvo bez slatkiša i “nije neko djetinjstvo”, barem ne u očima naših mališana, uvedite u prehrambeni režim neke zdrave deserte, a ove manje zdrave priuštite svome djetetu ponekad, jer ipak, ti slatkiši su im “jako, jako potrebni”.

Primjer zdravog recepta za vaše mališane je chia puding. Također, to je idealan desert i za vas, tako da zajedno sa vašim mališanima možete uživati u zdravoj prehrani.

Za pripremu chia pudinga potrebno vam je:

  • 2,5 dcl mlijeka
  • 100 g chia sjemenki
  • pola čajne kašike ekstrakta vanilije
  • 1 kašika meda ili stevije
  • sezonsko voće (po želji)
  • orašasti plodovi (po želji)

Priprema

U mlijeko umiješajte chia sjemenke, vaniliju i med (ili steviju) te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zatim smjesu ostavite u hladnjaku oko 45 minuta. Nakon proteklog vremena, smjesu izvadite iz hladnjaka i dodajte po želji neko sezonsko voće ili orašaste plodove.