Povećan broj zaraženih učenika koronavirusom u TK

Povećanje broja učenika kod kojih je potvrđen koronavirus u protekle dvije sedmice je primjetan.


Foto: Federalna
Foto: Federalna

Brzo širenje koronavirusa i slab interes stanovništva Tuzlanskog kantona za vakcinaciju, uz nepoštivanje mjera, svakodnevno doprinose povećanom broju zaraženih, ali i umrlih od posljedica Covid-a 19. Ono što je zabrinjavajuće, ali ne i alarmantno je da je u proteklom periodu povećan broj zaraženih učenika u svim školama na ovom području.

Podaci o epidemiološkoj situaciji i broju zaraženih učenika i nastavnog osoblja u školama u Tuzlanskom kantonu prikupljaju se na sedmičnom nivou.

 – Trenutno su zaražena 244 učenika i 65 nastavnog osoblja i 15 vannastavnog osoblja. To je otprilike porast za oko dvadestak posto u odnosu na prošlu sedmicu, dakle primijetan je porast, pojašnjava Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Iz Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona još jednom su uputili apel i roditeljima i menadžmentima škola da u narednom periodu obrate veću pažnju na pojavu simptoma oboljenja kod djece, da bi se širenje virusa smanjilo. Ukoliko bi se povećao broj djece sa koronavirusom u jednom razredu poduzimaju se sljedeće mjere:

Čitav razred se stavlja u izolaciju, ako se potvrdi testiranjem da nisu zaraženi vraćaju seu nastavni proces, ako se potvrdi zaraza, svi se stavljaju u izolaciju, ali škola nastavlja normalno raditi, kaže Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Prvom dozom na području TK vakcinisano je oko 28 % građana a drugom 25 % od ukupnog broja stanovništva. Najveći interes za vakcinaciju je u općini Doboj Istok.

To je zaista nizak procenat koji ne jamči bilo kakvu vrstu kolektivnog imuniteta. Zbog toga moramo posezati za nepopularim mjerama ograničenja pojednih djelatnosti, aktivnosti, okupljanja stanovništva i reduciranju broja osoba koje mogu istovremeno boraviti”, rekao je dr. Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Nekorektno stavljanje vakcinisanih građana u nepovoljan položaj zbog nevakcinisanih, te odbijanje vakcinacije uticalo je i na pooštravanje mjera zbog kojih posljedice snose i vakcinisani građani, piše Federalna.

U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona virus je potvrđen kod još 217 uzoraka, 141 osoba je hospitalizirana, dok su dvije na mehaničkoj ventilaciji.