Osim školskog pribora, učenicima u ovoj BH školi na časovima su nužne i jakne i rukavice

Roditelji kažu da djecuza nastavu pripremaju kao da će planinariti.


Foto: Screenshot N1

Učenici u školama u Brezi i dalje su u hladnim učionicama. Od početka školske godine ne radi grijanje na području te općine, zbog čega je i smijenjen ravatelj javnog komunalnog poduzeća. Nadležni nastavljaju prebacivati odgovornost, a problem ne rješavaju. Istražili smo kada će grijanje konačno proraditi.

Osim pribora, školske torbe i urađene zadaće, učenici u Brezi na časovima obavezno moraju imati jakne, pa i rukavice. Da nije grijalice uslovi bi bili nedopnošljivi, a i ovako su loši.

Profesorica hemije u MSŠ “Mak Dizdar” Breza, Tima Žugor, govori nam da se zbog skraćenih časova ne može stići puno toga.

 – Nastava nam je skraćena na 30 minuta, pa ne stižemo da ispitamo učenike. Malo više šetamo po učionici. Učenicima je teže jer oni sjede, mi šetamo. Realno očekujemo da se normalizuje, jer je za učenike idealno da su u klupama, rekla je Žugor.

Idealno bi bilo da je grijanje pušteno na vrijeme. Do sada nije, zbog kvara na kotlu u RMU Breza. Ništa nije urađeno dok roditelji nisu digli svoj glas. Organizovali su proteste i od borbe, kažu, neće odustati. Djecu za nastavu pripremaju kao da će planinariti, dodaju ironično.

 – Idu helanke, debele pantalone, majica kratkih, pa dugih rukava, džemper, kapa i deka… tako nam djeca idu u školu, već dugo. Bilo je hladnije i prije, nehumano je prema djeci ovako da se radi. To je moje mišljenje, ali i velike većine roditelja, priča nam Adnan Tatar, roditelj.

Svi oni žele da grijanje bude što prije. U slučaju da ne bude, zahtijevaju da djeca budu poslana na raspust.

 – Otvorili smo mogućnost menadžmentu škola da realiziraju nastavu ili skraćivanjem časova sa 45 minuta na 30 ili da pređu na online model jer su osposobljene da i tako realiziraju nastavu, naveli su iz Ministarstva obrazovanja i nauke ZDK.

Za online nastavu ipak niko nije. Roditelji naročito. Direktorica Mješovite škole objašnjava da se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu.

 – Jedna grijalica na jedan razred, tako se snalazimo trenutno. Nikada na vrijeme nije krenulo grijanje. I do sada su bila tri potrebna dana da se napuni sistem vodom. Isporuka toplotne energije nije bila dovoljna za zagrijavanje školskih prostorija, pojašnjava Indira Likić, direktorica MSŠ ”Mehmedalija Mak Dizdar” Breza, piše N1.

Iz RMU Breza u međuvremenu objašnjavaju i najavljuju: “Otklonjen je kvar – grijanje će biti pušteno sutra”. Roditelji i nastavnici poručuju da će u to vjerovati tek kada radijatori budu topli.

Ukoliko učionice do 15. novembra ne budu tople i ukoliko se učenici i dalje budu oslanjali isključivo na grijalice, roditelji najavljuju ponovni izlazak na ulice.’

Video pogledajte ovdje.