Poremećaji u ponašanju djece: Crvene zastave koje ne smijete ignorisati

Poremećaji u ponašanju mogu se prikazati na različite načine, a evo šta ne biste smjeli propustiti.


Poremećaji u ponašanju ponekad su teški za uočiti jer niko ne vjeruje kako se “nešto događa” s njegovim djetetom. No, ako vaše dijete počne iskazivati ljutnju više nego što je uobičajeno u svakodnevnim situacijama, ponašati se ne primjereno, glasno i željno pažnje u javnosti, možda je vrijeme da istražite cijelu situaciju i što se krije iza toga, pišu djecjaposla.com.

Ponekad je razlog neko neraspoloženje, manji problem, ali može se raditi i o problemu koji zahtjeva intervenciju. Važno je napomenuti da poremećaji u ponašanju mogu nastati iz psihičke, ali isto tako i fizičke nelagode.

Kao roditelj, na prvoj ste linije fronte, zato obratite pažnju na neke od ovih znakova:

Crvene zastave koje ukazuju na anksioznost

Pokaže li dijete manjak koncentracije na času ili u razgovoru i aktivnosti s vama, to biste mogli shvatiti kao nepoštovanje. No, prije nego ukorite dijete razmislite može li uzrok biti neki anksiozni poremećaj. Oni su, naime, čest uzrok pada koncentracije.

Šta bi moglo uzrokovati tjeskobu? Možda previše školskih obaveza i prenatrpan raspored? Djeca se često znaju osjećati kao da se od njih previše očekuje te im to zna stvoriti osjećaj neuspjeha i tjeskobe.

Opsesivno kompulzivni poremećaj kao i ADHD, smatraju se anksioznim poremećajima od kojih djeca često pate.

Crvena zastava za anksioznost je i gubitak apetita, previše samokritično dijete ili perfekcionist.

Crvene zastave koje ukazuju na depresiju

Depresija može nastati naglo: zbog nekog problema, gubitka, selidbe, razvoda….No, kako su i djeca tek u procesu učenja i prepoznavanja svojih osjećaja, depresiju bi moglo biti izazovno za detektirati.

Znakovi za uzbunu su negativnost, pesimističan pogled djeteta na sve, bezvoljnost, frustracije zbog sitnica, poteškoće u suočavanju s jednostavnim životnim situacijama, česti slomovi i plakanje…

Kada je pak dijete u nemogućnosti vladanja svojim vještinama rješavanja problema, to može izazvati nisko samopoštovanje i grižnju savjesti te rezultirati lošijim ocjenama u školi.

Čitav je postupak začarani krug i samo prepoznavanjem ranih crvenih zastavica možete priskočiti u pomoć. Vaše dijete može manifestirati crvene zastavice tako što se ne želi družiti sa svojim vršnjacima ili susjedima ili ne želi ići u školu svaki dan. To također može biti znak da bi ih u školi mogli maltretirati, što može uzrokovati depresiju i tjeskobu.

Crvene zastave koje ukazuju na nasilje

Sigurno ste upoznati s činjenicom da je nasilje među djecom u porastu. No, ono se ne mora odnositi samo na međusobno nasilje. Dijete može nasilno reagirati i kada zatražite da prekine igrati igrice, da napravi nešto što ne želi ili ako mu vi odbijete ispuniti želju.

Umjesto da pribjegnete kaznenim mjerama u rješavanju problema, možda biste to htjeli smatrati ozbiljnom crvenom zastavom i potražiti pomoć ako je potrebno. Ponekad se u vašem djetetu mogu nagomilati neriješeni problemi koji mogu eskalirati nasiljem prema sebi ili bližnjima.

Pribjegavanje samoozljeđivanju ogromna je crvena zastava. Međutim, možda ćete uspjeti spriječiti dijete da dosegne ovu fazu poremećaja raspoloženja, pazeći na manje opasne znakove.

Što prije počnete primjećivati ​​i prepoznavati crvene zastavice kod svog djeteta, to ćete uspješnije pomoći u oporavku. To također može pomoći pri oblikovanju pozitivnog ponašanja vašeg djeteta u vrlo mladoj dobi, tako da kasnije postane otporno na većinu problema.