Porazna statistika: U odnosu na prošlu godinu, u SBK-u 500 manje osnovaca

Nastava u SBK počinje 4. septembra.


Foto: Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Nastava u novoj školskoj godini za sve učenike osnovnih i srednjih škola Srednjobosanskog kantona počinje četvrtog septembra. I ove će, kao ranijih godina, svi osnovci dobiti besplatne udžbenike. Nažalost, i ove se godine nastavlja trend pada broja osnovaca. U odnosu na prošlu, ovaj će kanton u novoj školskoj godini imati pet stotina osnovaca manje. No, ni ta brojka nije konačna, jer mnogi koji su upisani tokom ljetnog raspusta napustili su Bosnu i Hercegovinu.

Dok traju posljednje pripreme za početak nastave u novoj školskoj godini, neumoljivi statistički podaci govore o nastavku drastičnog pada broja osnovaca. Zbog toga će i ove godine Srednjobosanski kanton ostati bez jedne škole kao pravnog subjekta.

 – Kad govorimo o osnovnim školama – 499 odnosno 500 učenika je manje to je znači manje-više jedna škola i to je taj trend koji evo svake godine nas prati, zato smo od nekadašnjih 35.000, sad smo na broju od 18.000 učenika, pojasnio je Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, kulture, mladih i sporta.

 – Što ne znači da taj broj neće biti i manji, jer mi ne znamo koliko je tokom raspusta učenika otišlo, kaže Mediha Riđić, direktorica OŠ Turbe.

Razlika od sedam hiljada učenika osnovnih škola manje nastala je samo u proteklih desetak godina. Mnogo je razloga koji za posljedicu imaju pravi egzodus stanovništva Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, no oni očigledno nikoga ne brinu. Zbog stalnih migracija nastava u područnim školama u naseljima Hamandžići, Bristovi, Bešpelj, Ždrimci, Pidriš, Grahovčići, organizira se samo za po jednog učenika, dok gradske škole trenutno ne bilježe pad broja upisanih.

 – Možemo reći da zadnje dvije godine imamo povećan broj upisa, ustvari to su unutrašnje migracije stanovništva, naveo je Dženan Aganović, direktor OŠ Travnik, piše Federalna.ba.

Za sve manji broj osnovaca i ove će godine biti osigurani besplatni udžbenici, a škole će umjesto tradicionalnog preći na e- dnevnik. Međutim, umjesto smanjenja izdvajanja obrazovanje po učeniku u ovom kantonu košta više.

 – Sad su nam odjeli – prosjek nam je negdje 20 učenika, a pedagoški standard nekadašnji je išao po 36 učenika, mi u ovom trenutku nemamo ni jedan odjel od 30 učenika, dodaje Domić.

Time se praktično, jednostavno kazano, uz sve manji broj učenika zadržava nikada veći broj zaposlenih u obrazovanju. Još kada bi to rezultiralo značajnijim kvalitetom obrazovnog procesa i nivoa znanja, onda ono stvarno ne bi bilo skupo.