Ponos BiH: Din Ammar Tolj je matematički genije iz Sarajeva

Prije pet godina ni sam nije mogao zamisliti da će postati tako izvrstan matematičar.


Foto: Radiokameleon.ba

Sarajevski gimnazijalac Din Ammar Tolj je Zlatnim certifikatom u Velikoj Britaniji okrunio seriju svojih uspjeha u matematici. No, za njih se nažalost saznalo tek kada je otišao u inostranstvo.

 – Iznenadilo me je to što je cijela BiH bila preplavljena vijestima o tome da je jedan Sarajlija osvojio zlato u takmičenju iz matematike u Velikoj Britaniji. Taj interes pokazuje da je i sama država počela cijeniti uspjehe svojih učenika i talenata. Jako mi je važno što sam mladima u BiH pokazao da trebaju slijediti svoje snove. Ja sam svoje slijedio. Zahvaljujući znanju i dobrim ocjenama uspio sam kao Bosanac doći u Veliku Britaniju sa željom da postanem matematičar i fizičar. To je i meni prije 4-5 godina izgledalo nemoguće, kazao je Tolj.

Posebno ponosni na njegov Zlatni certifikat, osvojen na matematičkom takmičenju srednjoškolaca iz cijele Velike Britanije, kako kaže, bili su njegovi roditelji Samra i Tomislav, porodica, kao i nastavno osoblje i učenici Druge gimnazije u Sarajevu, koji pripremaju učenike i za IB (matura u zemljama engleskog govornog područja).

To znači da mu je ova sarajevska gimnazija dala temelj jer ima u ponudi smjer IB odnosno MYP, koji na englelskom jeziku priprema srednjoškolce za univerzitet u zemljama engleskog govornog područja na cijelom svijetu.

Uz medijsko glorifikovanje njegovog uspjeha, satisfakcija za ovog mladog Sarajliju bile su i čestitke sarajevskih opštinskih i kantonalnih zvaničnika i resornog ministarstva. To mu, kaže, budi nadu da će mladi Bosanci i Hercegovci u očima vlasti postati bar malo važniji.

Zlatni certifikat u Engleskoj kruna je njegovih dosadašnjih uspjeha koji sežu od osnovne škole, preko kantonalnih i takmičenja na nivou Federacije BiH, pa sve do osvojenog Srebrnog certifikata na prošlogodišnjoj matematičkoj smotri britanskih srednjoškolaca, piše radiokameleon.ba.

Din Ammar Tolj je kao jedan od najboljih učenika Druge gimnazije dobio stipendiju koju sponzoriraju britanskim lordovi da treći i četvrti razred završi u londonskoj školi Brentwood.

– Teško mi je palo razdvajanje od roditelja i sredine u kojoj sam živio 16 godina. Sarajevo, iako mi se neki aspekti života u njemu nisu dopadali, volim. Ipak, sistem školovanja ovdje je dosta ležerniji i više pažnje se posvećuje praktičnoj primjeni stečenih znanja u svakodevnom životu i budućoj karijeri učenika, kaže Tolj.