Pomoć za naše cuke: Dogs Trust u Kantonu Sarajevo osigurava pomoć za pse lutalice tokom zimskih dana

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH će za pse lutalice koji žive u zajednici finansirati 3,380 kg hrane za pse, zdjele za hranu i vodu, te zalihe zaštitne masti za šape.


Pomoć će biti dostupna do isteka zaliha ili do 28.02.2017. godine.

Ova jednokratna akcija koja je ohrabrena izvještajima o velikom broju građana koji pokazuju iznimnu humanost te odvajaju sredstva iz svog budžeta kako bi nahranili nezbrinute pse za cilj ima pomoći da se socijaliziranim psima koji žive u zajednici osigura dodatna ishrana i zaštita šapa od hladnoće i soli na ulicama tokom zimskih dana. Dodatno, ova podrška smanjuje sigurnosni rizik cijele zajednice koji može biti uzrokovan eventualnim, glađu izazvanim promjenama u ponašanja pasa u zajednici.

Projekat će biti realiziran u saradnji sa veterinarskim klinikama koje učestvuju u Programu masovne sterilizacije pasa lutalica koji će pomoć izdavati na svojim lokacijama, kao i građanima koji inače hrane nezbrinute pse koji žive na ulici.

Građani koji hrane pse u zajednici moći će u najbližoj veterinarskoj stanici preuzeti mjesečne zalihe hrane i zaštitne masti za šape, te zdjelice za hranu i vodu, već od ponedjeljka, 16.01.2017. godine. Za svakog psa se dnevno preporučuje 300 – 400 g suhe hrane, zavisno od veličine psa, te zaštita šapa bar svaki drugi dan tokom najhladnijih dana.

Ova pomoć NIJE namijenjena vlasničkim i psima koji žive u pansionima ili skloništima, već isključivo psima koji žive na ulici. 

Zbog transparentnosti, te kako bi se osiguralo da pomoć dobiju upravo psi na ulicama kojima je ona najviše i potrebna, preuzimanje će se vršiti uz pokaz lične karte, te popunjavanje kratkog upitnika i potvrde prijema zaliha svojeručnim potpisom građana-hranitelja. Dodatno, Predstavništvo će angažirati nezavisne monitore koji će jednom do dva puta sedmično posjećivati nasumične lokacije u vrijeme hranjenja pasa. Građane-hranitelje koji preuzmu pomoć pozivamo da nam putem Facebook poruka pošalju svoje izvještaje i fotografije pasa koje hrane.

Mada su ovakve akcije neophodne i vrlo korisne, želimo naglasiti da vjerujemo je jedini način da se osigura trajna i održiva dobrobit pasa, a time i zajednice – uspostava zakonskih, sistemskih i humanih mjera za upravljanje populacijom pasa – što mogu jedino odgovorne vlasti.

Fondacija Dogs Trust je zato i dalje odlučna da u skladu sa svojom ulogom predstavništva strane organizacije u BiH, te prema dostupnim resursima, nastavi svoju značajnu podršku kroz postojeće programe, te uspostavu novih vrijednih programa čiji je cilj poduprijeti trajno, zakonsko i sistemsko rješenje.

Predstavništvo ovim putem poziva sve institucije, građane, organizacije, kompanije i udruge, da se pridruže ovoj akciji te da, na način na koji mogu, uključujući privremeno sklonište tokom hladnih noći, pomognu psima u zajednici da lakše prebrode ove hladne dane.

Krajem 2016. godine, Predstavništvo je otpočelo novu tradiciju – dodjelu godišnje medalje i nagrade za humanost prema životinjama, te građane ovom prilikom također pozivaju da nominiraju one za koje smatraju da ovu nagradu zaslužuju u 2017. godini!

Više informacija o programima koje finansiraju i koordiniraju kao podršku cijeloj zajednici možete pronaći na web stranici: www.dogstrust.ba

Spisak i adrese klinka u kojima se može preuzeti pomoć je na web stranici, http://www.dogstrust.ba/lista-klinika.

(Školski.ba)