Pogledajte kako će roditeljstvo izgledati 2026. godine [VIDEO]

Evo kako budućnost roditeljstva vidi kompanija Fišer-Prajs, poznata roditeljima po svojoj opremi za bebe i igračkama. Za jednu deceniju, prema istraživanju dizajnera, porodični dom okupirat će mnogo više pomagala i spravica koje mamama i tatatama olakšavaju život. Intrigantno, ali i pomalo zastrašujuće, njihovo viđenje budućnosti u kojoj nas sve više okružuju digitalna tehnologija i pametne sprave – i nije toliko daleko od ostvarivog.


Evo šta kratki film “Budućnost roditeljstva” predviđa za 2026. godinu.

1. Drveće uspomena

Roditelji će mjerenja rasta i razvoja svog djeteta bilježiti u vidu interaktivnog “drveta” koje će biti integrisano u dom i moći da se aktivira po potrebi. Osim fizičkog napretka, bilježit će se i emocionalni i kognitivni, kao i ovladavanje raznim vještinama, pa će se i sama alatka razvijati sa djetetom.

roditeljstvo-buducnosti-1

2. Pametni prozori

Kako se u realnom vremenu bude mijenjalo okruženje sa one strane prozora, tako će pametna čula prozora reagovati na objekte i djetetu kreirati digitalne igre i obrazovne sadržaje zasnovane na stvarnim događajima i pojavama.

roditeljstvo-buducnosti-2

3. Digitalne njihalice

Kolijevke i njihalice nove generacije znat će šta beba radi i tome će prilagođavati svoj rad. Kad beba zaspi, i kolijevka će preći na režim spavanja, a kada se dijete probudi, aktiviraće se digitalni lebdeći elementi.

roditeljstvo-buducnosti-3

4. Virtuelne igraonice

Kako bi bilo da se okruženje u kome se dijete igra mijenja u skladu sa načinom na koji se ono igra? Virtuelna igraonica je živa i osjetljiva na potrebe djeteta a animacije bi mogle da prate dječiju maštu i ispune prostor najfantastičnijim prizorima.

roditeljstvo-buducnosti-4

5. Integrisane hodalice (šetalice)

Digitalna igra neće samo dolaziti sa ekrana, već će se potpuno stopiti sa fizičkim iskustvima. Tako će iz šetalica budućnosti iskrsavati digitalni prikazi potpuno nalik stvarnim, podstičući dijete da razvija svoje motorne veštine.

roditeljstvo-buducnosti-5

6. Prstenovi za monitoring

U budućnosti, svakodnevni objekti analiziraće događaje i podatke koje oni pružaju. Ne samo da će roditeljima davati podatke o tome koliko dijete spava, već i razloge zašto se budi ili ne može da zaspi. Čak će moći da odluče kog roditelja treba probuditi prvog, na osnovu praćenja REM faze sna.

roditeljstvo-buducnosti-6

U nastavku pogledajte video kompanije Fišer-Prajs koji će vas zasigurno zaintrigirati.

(Detinjarije.com)