Rediteljski ponedjeljak: Filmovi i predstave za osnovce i srednjoškolce KS

Predstavnik Udruženja rediteljica i reditelja u BiH (URiRuBiH) Pjer Žalica danas je sa ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvirom Kazazovićem razgovarao o podršci u realizaciji projekta pod nazivom “Rediteljski ponedjeljak”. Ovo udruženje bi svakog ponedjeljka, od aprila do juna ove godine, učenicima osnovnih i srednjih škola predstavilo jednu predstavu ili film nekog od bosanskohercegovačkih reditelja-ca, nakon čega bi uslijedio njihov razgovor sa đacima.


– Ovaj projekt ima za cilj približiti umjetnost kroz direktan kontakt gledalaca sa rediteljima koji bi im objasnili tajne profesije, omogućili im da bolje razumiju djelo i u konačnici zavole teatar i film, pojasnio je ovom prilikom Žalica.

Tokom sastanka je navedeno kako bi “Rediteljski ponedjeljak” bio organizovan 10 puta, od čega pet puta u Sarajevu, a potom i u ostalim bosanskohercegovačkim gradovima.

Projekt bi započeli prikazivanjem filma “Ničija zemlja” i razgovorom učenika osnovnih i srednjih škola s Danisom Tanovićem, a nakon toga bi uslijedio ciklus filmova i predstava reditelja Jasmile Žbanić, Aide Begić, Pjera Žalice, Srđana Vuletića, Nedžada Begovića, Ahmeda Imamovića, Dine Mustafića, Harisa Pašovića, Selme Spahić, Elmira Jukića, Nermina Hamzagića i drugih.

Druga faza realizacije projekta bi počela u septembru 2017.godine i trajala bi do marta iste godine.

Ministar Kazazović je podržao ovaj projekt i informisao gosta da će se naredne sedmice održati Aktiv direktora srednjih i osnovnih škola, te ga pozvao da dođe i sa svojim prijedlogom ih lično upozna.

– Promovisanjem bosanskohercegovačke kulture omogućit ćemo učenicima osnovnih i srednjih škola da se edukuju i upoznaju sve njene pozitivne vrijednosti, ali i da imaju priliku komunicirati sa našim rediteljicama i rediteljima koji su proslavili domovinu Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način i prikazali je u pozitivnom svjetlu, istakao je Kazazović.

(Školski.ba)