Počeo štrajk u osnovnim školama u Sarajevu

Štrajk se organizuje pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja".


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo saopćio je da je od 17. aprila 2024. godine, krenuo štrajk upozorenja u svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo koji će trajati svaki dan sve do kraja školske godine.

Štrajk se organizuje pod motom “Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja”.

Štrajk, koji je počeo 17. aprila, podrazumijeva da učenici svaki dan neće imati prva dva časa. U prvoj smjeni štrajk će trajati od 8 do 9:40 sati, dok se u drugoj smjeni vrijeme štrajka će varirati od vremena kada se počinje s nastavom. Cilj štrajka je, kako se navodi u saopćenju Sindikata, borba protiv neodgovorne vlasti te borba za zadovoljnog radnika i profesiju prosvjetnih radnika, prenosi Radiosarajevo.ba.

U saopćenju, koje se dostavilo roditeljima i učenicima, navode se i zahtjevi prosvjetnih radnika, a ti su:

  • Stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika,
  • Ostavku ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika,
  • Zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare,
  • Bolje propise, nastavne planove i programe i udžbenike koji će se kontinuirano prilagođavati i unaprijeđivati u skladu sa potrebama modernog obrazovanja, a posebno potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika.

Ministrica, pak, kaže sljedeće:

 – U toku dana primila sam niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati. Kroz pritiske prolaze i direktori osnovnih škola koji su jučer primili neprikladnu prijeteću poruku što su neki i prijavili policiji. Radnička prava se ne ostvaruju pritiskom na radnike. Kontaktirali su me i roditelji pitajući šta je sa pravima njihove djece. Prava iz Konvencije o pravima djeteta (među njima i pravo na obrazovanje) imaju prednost u odnosu na sva druga prava ili postupanja.

Vijeće roditelja, s druge strane, od škola traži da primi djecu u redovnim terminima:

 – Od Ministarstva za odgoj i obrazovanje tražimo odgovor na koji način će se nadoknaditi propušteni časovi i nastava, ukoliko štrajk nastupi? Sindikat molimo da ne ugrožavaju redovne procese obrazovanja, te da svoja prava i interese ne stavljaju iznad interesa djece-učenika i roditelja, saopćili su.

S obzirom na to, istakli su, da od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja KS nema zvanične odluke o obustavi ili odgađanju obrazovnog procesa, škole su u obavezi primiti djecu u školu u redovnim terminima i voditi brigu o njima:

 – Mi kao roditelji nastojat ćemo da se njihova sigurnost i dobrobit uvijek stavljaju na prvo mjesto, te u skladu s navedenim naša djeca ujutro trebaju da budu regularno u školama.