Pet razloga zašto vaša porodica treba češće jesti ribu

Bogatstvo zdravih masnoća, vitamina i minerala samo su neke od prednosti ribe. Provjerite zašto biste ovu ukusnu i zdravu namirnicu trebali imati na meniju barem dva puta sedmično.


Foto: Ilustracija

1. Sadrži zdrave masnoće

Riba je najvažniji izvor omega – 3 masnih kiselina. Radi se o mastima koje imaju višestruko povoljno djelovanje na zdravlje, a najviše se spominju kao zaštitnici zdravlja srca te kao važna karika u razvoju mozga i vida. S obzirom da se na visokim temperaturama gube te vrijedne masti, za njihovo očuvanje predlaže se pripremati ribu kuhanjem na pari, u vodi, poširati ju ili pirjati.

2. Može se pohvaliti sadržajem vitamina

Riba je izvor vitamina A te vitamina B skupine poput vitamina B3, B6 i B12. Da bismo očuvali vitamine u ribi, kao i u slučaju omega – 3 masnih kiselina preferiraju se “nježnije” metode pripreme.

3. Bogata je određenim mineralima

Riba, kako morska tako i ona slatkovodna, smatra se izvorom vrijednih minerala poput poput željeza, cinka, selena te joda koji je neophodan za rad štitnjače. A ako sitnu ribu jedemo zajedno s kostima, tada je riba i jedan od najboljih izvora kalcija.

4. Lako se probavlja

Nakon ribljeg obroka neće se javiti osjećaj “težine” u želucu kao što se može javiti u slučaju mesa, iako se radi o namirnicama s visokim udjelom proteina. Naime, proteini iz ribe su lakše probavljivi od proteina iz mesa zbog toga jer riba ima kratka mišićna vlakna i nizak sadržaj vezivnog tkiva. Proteini u ribi su visoko vrijedni što znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline. A kada pričamo o aminokiselinama, možemo spomenuti i kako riba svoj karakterističan okus duguje visokom udjelu slobodnih aminokiselina poput glutaminske kiseline koja da je okus umami i glicina zaslužnog za slatkasti okus.

5. Nema puno kalorija

Pozitivno je što je riba niskokalorična namirnica stoga se od ribe teško možemo udebljati.

(Klokanica.hr)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.