Fenomenalna tablica periodnog sistema elemenata: Zašto se zapravo koriste svi ti elementi

Zahvaljujući srednjoj školi, svi mi znamo otprilike koji su elementi u tablici periodnog sustava elemenata. Recimo, americij bi vam mogao spasiti život.


Ali, bez obzira na to gledate li nešto uobičajeno poput kalcija, željeza ili ugljika, ili nešto opskurnije poput kriptona i antimona, koliko dobro poznajete njihove funkcije?

Možete li imenovati barem jednu praktičnu primjenu vanadija ili rutenija?

Srećom po nas, Keith Enevoldsen napravio je ovu fenomenalnu tablicu periodnog sustava elemenata koja vam daje barem jedan primjer za svaki pojedini element (osim onih neobičnih superteških elemenata koji zapravo ne postoje u prirodi).

Tulij se koristi za lasersku operaciju oka, cerij za upaljače, a kripton za svjetiljke. Stroncij se koristi u izradi vatrometa, a ksenon za lampe visokog intenziteta unutar svjetionika. Americij koristimo kod detektora dima.

Americij je prvi put uveden 1945. tijekom projekta Manhattan, tajnog projekta američke vlade tijekom Drugog svjetskog rata kojem je cilj bio izrada atomske bombe. Americij se proizvodi bombardiranjem plutonija neutronima u nuklearnom reaktoru. On je također radioaktivan, a dok male količine americijeva dioksida (AmO2) koje se koriste u detektorima dima stvaraju alfa zračenje da bi otkrio vatru, americij neće ozračiti ljude.

Pogledajte sami ovaj interaktivni periodni sustav elemenata.

Također ga možete skinuti u PDF obliku ako ga želite upotrijebiti na satu, ili ga jednostavno želite isprintati i staviti na zid.

(Skolskiportal.hr)