Pet razloga zašto škakljanje djece može biti štetno

Naime, škakljanje bi im moglo naštetiti čak i ako su vaše namjere dobre.


Roditelji oduvijek škakljaju svoju djecu, a iako ste možda smatrali da je to jedan od najbržih načina da poboljšate djetetovo raspoloženje i povećate fizički kontakt s njim, jeste li ikada pomislili da vaše dijete možda ne uživa toliko koliko mislite da uživa?

Nekada se smatralo da je škakljanje povezano s humorom ali naučnici su kasnije srušili ovu teoriju.

U 19. stoljeću teoretičari, poput Charlesa Darwina, sugerisali su da je škakljanje povezano s humorom. Međutim, naučnici su kasnije srušili ovu teoriju i mišljenja su da je škakljanje više refleks, pišu Djecjaposla.com.

Kao i svaka druga tjelesna aktivnost koja zahtijeva kontakt s drugim čovjekom, i za škakljanje treba biti potreban pristanak. Međutim, kako se na škakljanje često gleda kao na oblik igre, mnogi ljudi ne smatraju potrebnim tražiti djetetovo dopuštenje prije nego što ih dodirnu.

Razlozi zašto ne biste trebali škakljati dijete:

Ne mogu se prestati kikotati jer ne mogu pomoći sebi

Čak i ako to mrze, vaša će se djeca bespomoćno kikotati i neće vam moći reći da ne uživaju. Smijeh od škakljanja refleksivan je i nije isti onome što se događa nakon slušanja dobre šale.

Krši njihovo pravo na tjelesnu autonomiju

Dijete ima pravo na svoje tijelo i dodirivanje nekoga bez njegovog pristanka predstavlja kršenje njegovog tjelesnog integriteta. Potrebno je pitati dijete smijete li ga škakljati.

Škakljanje može biti ponižavajuće

Svaka osoba koju se škaklja gubi samokontrolu. Nije u stanju da kaže što želi i bori se da povrati kontrolu. To za dijete može biti ponižavajuće. Čak i ako su vaše namjere dobre, rezultat može djetetu naštetiti.

Škakljanje može izazvati medicinske komplikacije

Kad se dijete neprestano škaklja počinje se nekontrolirano smijati i nije u stanju razgovarati ili disati. U nekim slučajevima mogu čak izgubiti svijest. Kako vam ne mogu reći da prestanete, možda nećete shvatiti da su u nevolji.

Škakljanje stvara probleme s povjerenjem

Ako vaše dijete ne voli da ga se škaklja, škakljanje protiv njegove želje moglo bi stvoriti probleme cjeloživotnog povjerenja. Kako odrastaju, škakljanje mogu izjednačavati s fizičkim zlostavljanjem, razvijaju veliko nepovjerenje prema ljudima koji ih se dodiruju i pokušavaju izbjeći gužve jer se boje zbog dodira.

Ako su vas kao dijete škakljali i uživali ste, možda ćete teško shvatiti zašto svoje dijete ne smijete škakljati. Postoje mnogi drugi načini da usrećite svoje dijete. Pokušajte se povezati sa svojom djecom na druge načine, poput pričanja viceva ili zajedničkog igranja igara umjesto da ih škakljate, a oni će vas zbog toga voljeti još više.